EUR: 325,32 Ft
CHF: 290,07 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Belföld

Orbán Balázs: a kampány legfontosabb témája a migráció és a terrorizmus

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választást megelőző kampány legfontosabb témája a migráció és a terrorizmus – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Szobon.

Orbán Balázs a lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: a migráció kérdése megosztja az Európai Unió polgárait és politikusait.


Hozzátette: az EP többsége eddig bevándorláspárti álláspontot vallott, ezzel szemben a magyar kormány a bevándorlásellenes politikát támogatja, és véleménye szerint az EU intézményeinek is ezt kellene képviselniük.

Az államtitkár a bevándorlás pártolására példaként említette az Európai Bizottság és az ENSZ támogatta migránskártyaprogramot, amelynek keretében “több tízezren kapnak pénzügyi segítséget”, és amely ösztönzi, hogy minél többen Európába jöjjenek.


Orbán Balázs hangsúlyozta: az ellenőrizhetetlen bevándorlás biztonsági kockázatokat jelent Európának, emlékeztetve, hogy az elmúlt hetekben valószínűleg az Iszlám Állam egyik, kivégzésekben is részt vevő tagját sikerült Budapesten elfogni, aki Görögországban menekültstátuszt kapott, és migránskártyával is rendelkezett.

Kitért arra, hogy a kormány szerint inkább jó családpolitikára kell alapozni Európa jövőjét, és ezt Magyarországon a családvédelmi akciótervvel el is kezdték. Ennek a programnak az egyik “zászlóshajója” a babaváró támogatás lenne, amelyhez az Európai Bizottság még nem adta meg a hozzájárulását, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy július elsejével elindulhasson.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a migránskártyákat ugyanolyan rendszerben, bankokon keresztül osztották, mint ahogyan a babaváró támogatást az állam el akarja juttatni a családokhoz, a migránskártyák esetében mégsem talált versenyjogi kockázatot az Európai Bizottság, míg a babaváró támogatásnál igen.

A parlamenti államtitkár megemlítette, hogy a migránskártyák létezését korábban tagadta az Európai Bizottság, és csak amikor “lebuktak”, akkor ismerték el, hogy létezik ez a támogatási forma. A brüsszeli politika így járt el a magyar családtámogatásokkal kapcsolatosan is: először tagadták, hogy problémáik lettek volna, majd amikor “kiderült az igazság, kénytelenek voltak beismerni” – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

 • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

 • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.