EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Belföld

Orbán Balázs: a kampány legfontosabb témája a migráció és a terrorizmus

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választást megelőző kampány legfontosabb témája a migráció és a terrorizmus – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Szobon.

Orbán Balázs a lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: a migráció kérdése megosztja az Európai Unió polgárait és politikusait.


Hozzátette: az EP többsége eddig bevándorláspárti álláspontot vallott, ezzel szemben a magyar kormány a bevándorlásellenes politikát támogatja, és véleménye szerint az EU intézményeinek is ezt kellene képviselniük.

Az államtitkár a bevándorlás pártolására példaként említette az Európai Bizottság és az ENSZ támogatta migránskártyaprogramot, amelynek keretében “több tízezren kapnak pénzügyi segítséget”, és amely ösztönzi, hogy minél többen Európába jöjjenek.


Orbán Balázs hangsúlyozta: az ellenőrizhetetlen bevándorlás biztonsági kockázatokat jelent Európának, emlékeztetve, hogy az elmúlt hetekben valószínűleg az Iszlám Állam egyik, kivégzésekben is részt vevő tagját sikerült Budapesten elfogni, aki Görögországban menekültstátuszt kapott, és migránskártyával is rendelkezett.

Kitért arra, hogy a kormány szerint inkább jó családpolitikára kell alapozni Európa jövőjét, és ezt Magyarországon a családvédelmi akciótervvel el is kezdték. Ennek a programnak az egyik “zászlóshajója” a babaváró támogatás lenne, amelyhez az Európai Bizottság még nem adta meg a hozzájárulását, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy július elsejével elindulhasson.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a migránskártyákat ugyanolyan rendszerben, bankokon keresztül osztották, mint ahogyan a babaváró támogatást az állam el akarja juttatni a családokhoz, a migránskártyák esetében mégsem talált versenyjogi kockázatot az Európai Bizottság, míg a babaváró támogatásnál igen.

A parlamenti államtitkár megemlítette, hogy a migránskártyák létezését korábban tagadta az Európai Bizottság, és csak amikor “lebuktak”, akkor ismerték el, hogy létezik ez a támogatási forma. A brüsszeli politika így járt el a magyar családtámogatásokkal kapcsolatosan is: először tagadták, hogy problémáik lettek volna, majd amikor “kiderült az igazság, kénytelenek voltak beismerni” – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Sárverseny

  A nap képe: Sárverseny

  Az évente megrendezett Maldon Mud Race jótékonysági esemény versenyzői Essex-ben, a Blackwater folyó sáros partján mászva versenyeznek egymással és ezzel különböző jótékony célokra gyűjtenek pénzt.

 • A családban a jövő, nem a migrációban

  A családban a jövő, nem a migrációban

  Május 26-án sorsdöntő választást rendeznek Magyarországon. A tét nagy, ugyanis azt kell eldöntenünk, hogy a keresztény kultúránk megőrzése mellett tesszük le a voksunk, vagy a bevándorlást támogatjuk.

 • Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot, és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

 • Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomozást rendelt el a BRFK a Jobbik EP-választási ajánlóívein szereplő valótlan aláírások miatt – közölte a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az ügyben feljelentést tett, korábbi jobikos Bertók Márton már ki is hallgatták az ügyben.