EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Belföld

Orbán: Európa határait meg kell védeni!

Magyarországra látogatott csütörtökön Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki a röszkei határkerítés mellett tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Később jó hangulatú nyilatkozatot tett Európa két leginkább bevándorlást ellenző politikusa.

„Magyarországra érkezek egy új Európát építeni” – üzente Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miközben Magyarországra tartott. A Liga nevű olasz kormányzópárt bevándorlásellenes politikusa Budapestre érkezése után Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen helikopterrel indult el a röszkei határátkelőhöz, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.


– Azonos az elképzelésünk az európai határok védelméről, és azonos az elképzelésünk arról, hogy a későbbiekben hogyan kell megakadályozni embertömegek, terroristák és más személyek, akik nemkívánatosak számunkra, Magyarország, Olaszország és Európa területére lépjenek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter, miután találkozott Salvinivel.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, három dologban ért egyet az olasz belügyminiszterrel:


  1. „Mindketten szeretjük a hazánkat, és abban hiszünk, hogy erős nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa.”
  2. „A keresztény kultúra elsőbbséget élvez.”
  3. „Európa határait meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.”

– Matteo Salvini azt teszi a tengeren, amit Magyarország tesz a szárazföldön. Sikerülnie kell annak a kísérletnek, amely bebizonyítja, hogy a tengeren is megállítható a migráció. Javasolni fogom, hogy hozzunk létre egy a schengeni országok belügyminisztereiből álló testületet, egy belügyminiszteri tanácsot, amely a brüsszeli parlament helyett dönthet a migrációs kérdésekben. Európa polgárai akkor járnak jól, ha a magyar és az olasz kormányra hallgatnak, nem pedig Emmanuel Macron francia elnökre – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hazánk egymilliárd eurót költött a határvédelemre, amire Brüsszel semmit nem adott.

Matteo Salvini a barátjának nevezte Orbánt. Kiemelte, hogy hazájában sokan elítélik a magyar határkerítést, de szerinte Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

– Olaszország támogatni fogja Magyarországot a Brüsszellel szembeni vitákban – szögezte le az olasz belügyminiszter, aki a magyar gazdaság teljesítményéről is elismeréssel szólt.

Washingtoni látogatás Trumpnál

(MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-án találkozik Washingtonban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető szerint a  programjavaslat értelmében a tárgyalás szűk körben zajlik majd. Orbán Viktor az első európai politikus volt, aki még jóval a megválasztása előtt kiállt Trump mellett. A két ország hasonló bevándorláspolitikát képvisel, az amerikai elnök a magyar kerítéshez hasonlóan falat épít a mexikói határra.

 

 

Varsó–Budapest–Röszke

  • Május 1-jén Orbán Viktor részt vett Varsóban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok csúcstalálkozóján. – Olyan vezetőket kell választanunk, hogy Európa ne a bevándorlók kontinense legyen – üzente a Facebookon a miniszterelnök.
  • A röszkei látogatás előtt Orbán még fogadta Heinz Hermann Thielét, a Knorr-Bremse AG felügyelőbizottságának tiszteletbeli elnökét. A megbeszélésen szó volt a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításáról és egy budapesti innovációs központ létrehozásáról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek