2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Orbán Viktor: Jó nap volt ez Magyarország számára

Kiváló hangulatú, kölcsönös tiszteleten alapuló beszélgetésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Donald Trump amerikai elnökkel lezajlott washingtoni tárgyalását. Elemzők szerint Trump Európa erős emberének tartja Orbán Viktort.

A kormányfő magyar idő szerint hétfő este találkozott a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnökkel. A 40 perces tárgyalást követő közös sajtótájékoztató után Orbán Viktor a magyar közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte: a megbeszélés Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.


MTI/Koszticsák Szilárd

 

– Orbán Viktor rendkívül jó munkát végzett nagyon sok szempontból, és ezt Európa-szerte sok helyen tisztelik. Jó munkát végzett, biztonságban tartotta országát. Nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek irányába, ezt tényleg nagyra értékeljük – mondta a sajtótájékoztatón Donald Trump.

– Jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk – fogalmazott a miniszterelnök már Budapesten.


 

Európa erős embere

– Orbán Viktor washingtoni látogatása egyértelművé tette, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok ismét a régiek, a világ legnagyobb hatalma fontos partnerként tekint Magyarországra – magyarázta a Lokálnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint ezzel hazánk kiemelt szerepet játszik Európában, hiszen manapság a nyugat-európai országok vezetőinek jelentős része nem szívesen látott vendég az Egyesült Államokban.

– Éppen a napokban mondta le – az utolsó pillanatban – az amerikai külügyminiszter Angela Merkel német kancellárral tervezett találkozóját, ami szokatlan a diplomácia világában. Ez jelzi, hogy az amerikai–német kapcsolatok soha nem látott mélypontra kerültek, miközben Donald Trump Európa erős emberének tartja Orbán Viktort, akivel a migráció kezelésén túl számos alapkérdésben azonosan gondolkodik – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint mindez annak a 2010-es külpolitikai fordulatnak köszönhető, amellyel sikerült elérni, hogy hazánk pragmatikus, partneri viszonyt építsen ki a nagyhatalmakkal.

Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője az M1-nek elmondta, hogy találkozója azt jelzi, Orbán Viktor meghatározó vezető az Európai Unióban. Szerinte mindenképpen üzenetértékű, hogy a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök stratégiai és szövetségi szempontból rendkívül értékes találkozót tartott az európai parlamenti választás hajrájában. Ez az üzenet pedig nem más, mint hogy Orbán Viktor politikája figyelemre méltó és követendő.

Ezt írta a világsajtó

A látogatás híre a világsajtót is bejárta, a CNN, a BBC, a The Guardian, a Politico és a The New York Times is beszámolt róla. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Trump „vörös szőnyeget terített” Orbán Viktor elé. A Politico azt emelte ki, az amerikai elnök méltatta Orbánt, és megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnökön narancssárga nyakkendő volt, ami a Fidesz színe. A francia Le Figaro azt írta, hogy Trump üdvözölte Orbán bevándorláspolitikáját, amivel garantálta országa biztonságát.

 

Videón üzent a kormányfő

Orbán a Facebook-oldalára feltöltött videójában azt mondta, Trump erős, „világos fejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar. Emlékeztetett: 18 év után járt ismét az ovális irodában, előbb Bill Clintonnal, később George W. Bushsal találkozott. Mint mondta, Trump felkészült volt, és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy kedvező együttműködés jöjjön létre a két ország között.

– Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk, egy kiváló hangulatú és kölcsönös tiszteleten alapuló megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára – fogalmazott.

 

Ezt mondta Orbán:

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy együtt harcolunk az Egyesült Államokkal a migráció és a terrorizmus ellen, és megvédjük a keresztény közösségeket világszerte.”

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy oly sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez.”

Ezt mondta Trump:

“Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.”

„Orbán Viktor sok jó dolgot tett a bevándorlás tekintetében. Ha megnézzük Európa problémáit, amelyek számosak, láthatjuk, hogy ezek a problémák azért vannak, mert Európa másképp tette ezt, mint a miniszterelnök úr.”

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek