EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,12 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Palkovics szerint még nincs egységes megoldás a jövő közlekedésére

Nem létezik olyan egységes megoldás a jövő közlekedésének fejlesztésében, mint amilyet annak idején például a belsőégésű motorok megjelenése jelentett, a járműipar szereplőinek egy sor új kihívásnak kell megfelelniük, a megoldások pedig csak összetettek lehetnek – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen, a III. Mobil Járműipari, Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia megnyitóján.

A miniszter a ZalaZONE járműipari tesztpálya fogadó épületében megrendezett szakmai tanácskozáson szakemberek előtt úgy fogalmazott: egyelőre a belsőégésű motorral hajtott járműveket sem kell leírni, a fejlesztéseknél azonban előtérbe fognak kerülni az olyan hibrid megoldások, amelyeknél egy jármű többféle hajtással is rendelkezik.


Az elektromos hajtással rendelkező járművek esetében sem mindegy, hogy az általuk használt energiát mennyire környezetkímélő módon állítják elő. Ahhoz pedig, hogy ezek a járművek elterjedjenek, negyvenszer annyi töltőállomásra lesz szükség, mint amennyi jelenleg van – mondta a miniszter.

Szólt arról is, hogy az önvezető járművek alkalmazása ma már nem jelent technológiai kihívást, sokkal inkább jogi és erkölcsi kérdésekre kell választ találni. Például arra, hogy az autonóm működő, egymással kommunikáló járművek hozhatnak-e döntést egy-egy veszélyes helyzetben? – vetette fel. Tény, hogy működésükkel sokkal biztonságosabbá válna a közlekedés, de ha mégis bekövetkezne egy baleset, azért vajon ki lenne a felelős? – tette hozzá.


Palkovics László kitért rá: Magyarországon ma már minden prémium márka jelen van, legtöbben nemcsak gyártani, hanem fejleszteni is szeretnének nálunk.

Ehhez kínál kiváló környezetet és feltételeket a 45 milliárd forintos beruházással épülő ZalaZONE járműipari tesztpálya, amelynek első ütemét néhány napja adták át.

A szakmai konferencián Hamar Zoltán, a Zala ZONE üzemeltetési vezetője mutatta be a beruházást, szólt a tesztpálya további fejlesztésének irányairól.

Kiemelte, hogy a zalaegerszegi pálya nem kizárólag az önvezető járművek tesztelésére alkalmas, tesztelhetők ott azok a már mindennapokban használt járművek is, amelyek egyre több vezetést támogató, részben önműködő asszisztens rendszerrel rendelkeznek.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár az 5G hálózatok fejlesztéséről tartott előadásában elmondta: az ötödik generációs mobil hálózat a jelenlegi 4G-s rendszernél százszor több adatot tud majd továbbítani, sokkal rövidebb idő alatt, egyszerre sokkal több eszköz vagy felhasználó között teremt kapcsolatot.

Hozzáfűzte: infokommunikációs hálózatot nemcsak az önvezető autóknál, de a felhő alapú kommunikáció során az okos otthonok eszközeinek működtetésére és az iparban is tudják majd használni.

Közölte, hogy a kormányzat célkitűzése szerint 2025-ig a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén elérhetővé kívánják tenni az 5G-s hálózat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.