EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb XV.kerület

Palotán járt Estacio professzor

Nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak, akik részt vettek a brazil származású, Németországban élő Estácio professzor Újpalotán tartott capoeirafoglalkozásán. A mester nem véletlenül érkezett a kerületbe, ugyanis annak a csoportnak a  supervisora, amely naponta tart edzéseket a Drégelyvár utcában.

Mindenki odafigyelt a mesterre

Szilvásy Tamás és Szabó Zoltán mindig a XV. kerületben élt, így nem is volt kétséges számukra, hogy ebben a kerületben oktatják majd ezt a sportot. Mint lapunknak Szilvásy Tamás elmondta, valamikor régen láttak egy filmet, amelyben capoeiráztak, és nagyon megtetszett nekik, ezért elkezdték keresni, hol lehet megtanulni. Ez több mint nyolc éve történt, a két barát pedig tavaly decemberben érte el azt a szintet, hogy már ők is tarthassanak edzéseket, így a XV. kerületben létrehozták saját kis csoportjukat. Hozzájuk érkezett most Estácio professzor.
– Ő ennek a sportnak a magyarországi supervisora – mondta el Szilvásy Tamás, aki hozzátette, a brazil mester a tervek szerint évente kétszer látogat majd el hozzájuk. – Ilyenkor megnézi, milyen munka folyik nálunk, és persze véleményezi is azt. Most pedig foglalkozásokat tartott, ami mindenki számára nagy élményt jelentett.
Szilvásy Tamásék a Drégelyvár utcában szerdánként tartanak edzéseket, és a kis csoport szépen fejlődik.
– Már két tanítványunk tett övvizsgát. A nyári táborban, Siófokon pedig azok, akik rendszeresen járnak hozzánk, szintén megtehetik ezt. Büszkén mondhatom, hogy egyre többen vagyunk, és mindenkit szeretettel várunk, aki meg akarja tanulni ezt a nagyszerű küzdősportot. Mert a capoeira alapja ugyan a tánc, de ez azért alakult ki így, mert az afrikai rabszolgák nem űzhettek semmilyen küzdősportot. Ám a capoeira igenis küzdősport, sőt sokkal több annál. A gyerekeknek és a kezdőknek előbb a védekezést, az alapmozgást és az alaprúgásokat tanítjuk meg, de emellett táncot, autentikus hangszereken zenét, sőt éneket is oktatunk, portugálul. A capoeira nyelvtanulás, mozgás, zene és önvédelem egyben.


Mi az a capoeira?

A capoeira egy brazil harcművészeti tánc, amelyet a XVI. századtól a XIX. századig főként a Középnyugat-Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, gyakran közel a földhöz, esetleg kézen vagy fejen állva művelik, mindig zenére táncolnak. Két fő stílusirányzat létezik: az egyiket a lassabb, földhöz közeli mozdulatsorok, valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemzi, ez a „capoeira angola”. A másik a capoeira regional, amelyben a folyamatos akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, a színlelt támadások, a lendületes rúgások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.