2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Próbálta már? Íme a közösségi média üdítő színfoltja

Olyan világban élünk, ahol a közösségi média fogalma, a Facebook, Instagram, Twitter, csetelés, megosztás, lájkolás és hasonló pár éve még rémisztőnek hangzó kifejezések mindennapossá váltak. Magyarországon, és világszerte emberek milliárdjai állnak kapcsolatban egymással különböző közösségi felületeken, amelyek közül most egy, hazánkban kevésbé ismert, de annál szórakoztatóbb oldalt ismerhetnek meg.

A Redditet 2005-ben alapította Steve Huffman és Alexis Ohanian, akik szobatársak voltak a Virginia Egyetemen. A cég azóta elképesztő bevételeket tudhatott magénak évről évre egyre nagyobb fejlődést mutatva.

Credit line: Profimedia, Alamy

A Reddit logója mellett Snoo, az űrlénykabalájuk látható. Az oldalnak már a neve is furcsa lehet sokak számára, hiszen ez az összetett szó még angol nyelven se jelent semmit. A közösségi weboldal neve a „read” (vagyis olvas) és az „edit” (vagyis szerkeszt) szavakból és a „read it” (magyarul elolvasni) kifejezésből jött létre. Az oldal ugyan magyar nyelven is elérhető, de a minimális hazai nyelvű tartalmak és felhasználók hiányában erősen ajánlott egy bizonyos szintű angoltudás a felület böngészéséhez.

A Reddit valójában egy olyan közzöségi oldal, ahol a regisztrált felhasználók képeket, videókat, történeteket, híreket, érdekességeket és minden egyebek oszthatnak meg egymással, vagy éppen beszélhetnek meg egymás közt hozzászólások formájában. A nem regisztrált felhasználók is ugyan úgy böngészhetik az oldal tartalmait, viszont nem tehetnek közzé, nem kommentálhatnak, és nem értékelhetik a bejegyzéseket.


Felmerülhet a kérdés, hogy miben más ez az oldal a többi közösségi oldaltól, a Faceboktól, Instagramtól, Twittertől, hisz ugyan azok a funkciók ezeken is elérhetőek. A Reddit mégis valami egészen más élményt nyújt, mint a „mainstream” közösségi média érzése. Az első szembetűnő különbség, hogy itt nem lehet ismerősöket bejelölni, mégis az ember úgy érezheti, hogy a világ minden tájáról barátokra talál nap mint nap. A bejegyzésekre és hozzászólásokra nem lehet tömérdek mennyiségű „lájkot” és reakciót adni, ezzel ellentétben a felfele és lefele mutató nyilakkal lehet értékelni egy-egy tartalmat és kommentet, amely mínuszba csak hozzászólások esetében tud menni, de felfelé minden esetben a határ a csillagos ég. Egy másik értékmutató a Reddit arany, ezüst és bronz érmék, csillagok (kinek hogy tetszik) osztogatása, amelyet az oldal prémium verzióját használók tudnak beszerezni, tehát nem ingyenes. Persze ezeknek a virtuális pontoknak és jutalmaknak valódi értékük az ég viágon semennyi sincsen, de ha egy bejegyzés több tízezer „upvote-ot” vagyis felfele mutató nyilacskát kap, vagy ha egy komment mellett 6 db arany csillagot látunk, joggal feltételezhetjük, hogy megérdemli a figyelmet, tehát érdemes elolvasni, időt szánni rá. Míg például a facebookon elveszik a sok reakció között a poszt értéke és képtelenség megállapítani, hogy az emberek tetszésüket vagy éppen felháborodásukat fejezték ki. A Redditen ugyan ilyen logikával kiszűrhetjük a jelentéktelen bejegyzéseket, amelyek mellett egy-egy nagy 0-át látunk, vagy a sértő, negatív, vagy egyenesen gyűlöletkeltő kommenteket, amelyek hatalmas mínusz pontszámot szedtek össze. Ezeket egyébként törlik is a moderátorok, ha egy bizonyos szint alá esnek mind pontszámban, mind minőségben.

A korábban már említett pontozási rendszer nagyban befolyásolja a Reddit főoldalának kinézetét, ugyanis a legtöbb „upvote”-ot (felpontozást) kapott bejegyzések a kezdőlap tetejére kerülnek. Ilyen posztok általában valamilyen megdöbbentő hír a nagyvilágból, egy elképesztő kép vagy videó, valami ami megmelengeti a szívet, vagy tulajdonképpen akármi, ami nagy hatást tud gyakorolni az internet népére. Persze olyan opció is van, hogy a posztokat másképp rendezzük, például a legújabbak, vagy a minden idők legtöbb szavazatát kapott posztok szerint. Ez is egy rendkívül érdekes lehetőség, amit más közösségi oldalakon nem találunk meg. Az oldalon jelenleg minden idők legnagyobb pontszámát elérő bejegyzését ITT tekintheti meg.


Az oldal másik meghatározó szegmense az elképesztő, kis túlzással végtelen mennyiségű aloldalak, úgynevezett „alredditek”, amelyek már-már zavarba ejtően sok témát fednek le. Az alredditek mind szabadon létrehozhatóak a regisztrált felhasználók számára, saját szabályokkal, leírással, a legfurcsább témákban is. Ezeket az aloldalakat mind moderátorok felügyelik, akik a szabályokkal ellentétesen viselkedő felhasználókat letilthatják egy bizonyos időre, vagy akár véglegesen is.

A következőkben láthatja a legnépszerűbb, legtöbb feliratkozóval rendelkező alredditeket, és néhány olyat, amit soha nem gondolt volna, hogy létezik.

Top 10 alreddit a feliratkozók száma alapján (2019 április 4-i adatok szerint)

 • r/announcements – 37,434,135 feliratkozó – Az oldal közérdekű bejelentésekre specializálódott, a világot érintő fontos bejelentések, hírek találhatók meg itt, vagy az oldallal kapcsolatos fontos változások és információk jelennek meg.
 • r/funny – 23,759,930 feliratkozó – Az oldalon vicces, humoros képek, videók, történetek találhatók minden mennyiségben.
 • r/AskReddit – 22,153,598 feliratkozó – A Reddit közösségnek feltett és (minél kreatívabb módon) megválaszolásra váró kérdések tárháza.
 • r/gaming – 21,536,553 feliratkozó – A videójátékok kedvelőinek kötelező aloldal.
 • r/pics – 21,313,781 feliratkozó – Ez az oldal, ahogyan a nevéből is következtethető, képeknek van fenntartva, de nem ám akármilyeneknek, hanem fantasztikus, látványos és megdöbbentő képeknek, amelyek minősége is megüti a mércét.
 • r/science – 21,015,665 feliratkozó Tudományos témákkal foglalkozó oldal, ahol elképesztő tézisek, elméletek, érdekes tudományos tények, de még szemkápráztató kísérletek videói is megtalálhatóak.
 • r/worldnews – 20,908,174 feliratkozó – Hírek a nagyvilágból.
 • r/todayilearned – 20,590,559 feliratkozó – Szabad fordításban „ma tanultam”. Az oldalon felhasználók olyan információkat osztanak meg mindenki mással, amiről aznap hallottak először, és olyan megdöbbentő, hogy érdemes a továbbadásra.
 • r/movies – 20,065,919 feliratkozó – Ha szereti a jó filmeket, itt a helye.
 • r/aww – 20,057,112 feliratkozó – „Aww”, az a hang, amit az ember kiad, ha valami édes, szívmelengető dolgot lát, hall, tapasztal. Ezen az oldalon kisbabáktól kisállatokig minden cukiság megtalálható.

 

Furcsa alredditek, amelyekre azonnal rá fog keresni

 • r/mildlyinteresting – Hétköznapi dolgokról készített fotók, amelyek először csak kevésbé tűnhetnek érdekesnek, de valamiért mégis elképesztő látványt nyújtanak.
 • r/photoshopbattles – A felhasználók által választott képek, amelyet a komment szekcióban vicces, vagy lenyűgöző formában alakítanak át képszerkesztő program segítségével.
 • r/oldschoolcool – régi, nagyon menő képek.
 • r/MapPorn – Térképek nem mindennapi információkkal.
 • r/MapswithoutNewZealand – Térképek, amikről lefelejtették Új Zélandot. Nem is gondolná milyen gyakori.
 • r/explainlikeimfive – Bonyolult tudományos, egészségügyi, kémiai, fizikai, filozófia, történelmi, élettani, művészeti és satöbbi kérdések a legegyszerűbb módon elmagyarázva.
 • r/creepy – ijesztő, hátborzongató képek, videók, azok számára, akik ezt keresnék.
 • r/showerthoughts – Felhasználók által megosztott gondolatok, amikről általában a zuhany alatt szoktunk elmélkedni, és olykor-olykor egészen világmegváltó ötletek és feltevések.
 • r/CrappyDesign – Olyan technikai megoldások sora, amik olyan rosszul vannak kivitelezve, hogy az már vicces. Nem is kicsit.

 

A kezdőlapon a felhasználó által beállított preferenciák, vagy alap esetben az oldal által összeállított hírek, érdekességek, láthatók a legkülönfélébb alredditekből összeválogatva. A fent említett aloldalak csak töredékei az érdekesebbnél érdekesebb és sok esetben bizarr témáknak, szóval garantáltan mindenki megtalálja saját számítását, hobbiját, érdeklődési körét, szóval bátran keresgéljenek, mert az oldal ezt is szabadon engedi korlátok nélkül.

Credit line: Profimedia, Alamy

 

Az oldal egyébként azokra a felhasználókra is gondol, akik munkahelyükön (persze csak akkor, ha nagyon ráérnek) vagy egyéb nyilvános helyen böngésznék a tartalmakat. A NSFW (Not Safe For Work), felirat egy angol mozaikszó, ami arra figyelmeztet, hogy a megnyitni kívánt kép, szöveg, vagy link tükörfordításban „nem biztonságos munkához”. Ez többnyire egyszerűen csak annyit jelent, hogy a tartalom felnőtteknek, erős idegzetűeknek szól és meztelenséget, vagy erőszakot tartalmaz.

Nem ez az egyetlen hasznos címke, amit az oldal és a moderátorok előszeretettel használnak. A tömérdek alreddit között rengeteg van, amelyet valamilyen film, könyv, sorozat, vagy televíziós műsor körüli rajongásnak vagy érdeklődésnek szenteltek. A „Spoiler” felirat arra figyelmeztet, hogy a szóban forgó film, könyv vagy sorozat történetéről fontos információkat tartalmaz a bejegyzés. Így könnyedén elkerülhető, hogy böngészés közben saját magunk hibájából fussunk bele spoilerekbe.

A Reddit ugyan Magyarországon a közelébe sem ér a vezető közösségi oldalak népszerűségének, de nemzetközi szinten elképesztő sikernek örvend. 2019 márciusi adatok alapján az oldal 542 millió havi látogatottságot számolt, az Egyesült Államokban leglátogatottabb oldalak listáján az előkelő hatodik helyet szerezte meg, világszinten pedig a 21. helyen tartózkodott.

Az oldalt külföldi világsztárok is előszeretettel használják, a Reddit felhasználói közt az egyik legnépszerűbb szegmens az IAMA vagyis Ask Me Anything (Kérdezz Tőlem Akármit) bejegyzések. A felhasználók még kívánhatnak is, hogy ki álljon a rendelkezésükre, akitől feltételek nélkül akármit kérdezhetnek. A hollywoodi világsztároktól kezdve, háborús hősökig, de még érdekes életúttal rendelkező civil emberektől is előszeretettel kérdeznek gátlások nélkül. A legnépszerűbb AMA posztok között a felhasználók kérdezhettek többek között:

 

Tehát ha unja már a Facebookon ismerősei eljegyzési fotóit, vagy elege van az Instagramon naponta tizenötször látott nyaralós képekből, próbálja ki a Redditet és szakadjon ki a mainstream közösségi média nyomasztó világából.

Kapcsolódó Cikkek