EUR: 353,79 Ft
CHF: 331,01 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Székesfehérvár

Rendszerváltozáson innen, Amerikán túl

Az évad utolsó bemutatóján is túl van a Vörösmarty Színház, miután a Kozák András Stúdióban sikerrel bemutatták A Vágy nevű villamos című színművet. A színház művészeti vezetője, Bagó Bertalan rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. A mű 1947-ben íródott, amelyért a szerző 1948-ban Pulitzer-díjat kapott. A dráma a II. világháború utáni Amerikába ka­lau­zolja el az olvasót, ahol egy új, eltérő ambíciókkal ren­del­ke­ző generáció van felnövekvőben. Feszültséggel teli a légkör, de születőben van egy új világ. A tengerentúli változások ha­son­lí­tanak hazánk rendszerváltás utáni időszakára, így jött a felismerés, hogy Williams drámáját a magyar viszonyok közé adaptálja Bagó Bertalan rendező és Tucsni András dramaturg.

– Rájöttem, hogy a második világháborút követő amerikai események a mi rend­szer­vál­tásunk­ban is tetten érhetők. Mert van egy újabb generáció, amely új szellemiséggel keresi helyét a világban, és van egy másik nemzedék, amely próbálja maga után húzni a múltban rekedt fájdalmakat, problémákat. Adott egy magasan kvalifikált polgári család, amelyet behelyeztem a budai úri negyedbe, és van egy másik világ, ahova elmenekül Blanche (a darabban Ilona – a szerk.) húga, Csilla, aki a fiatalabb generáció tagjaként már a kommunizmus utáni szabad szellemnek próbál megfelelni – mondta Bagó Bertalan.


A darab egyik főszereplője, Tóth Ildikó játssza Ilonát, azaz Blanche-t. A Jászai Mari-díjas színművésznő elmondta, hogy miért látja izgalmasnak Ilona személyiségét.

– Az anyag is és ez a szerep is végtelenül bonyolult és összetett. Szerintem a világirodalom egyik leggazdagabb és emiatt talán az egyik legnehezebb karaktere – fogalmazott a színésznő.


Kapcsolódó Cikkek