EUR: 322,43 Ft
CHF: 287,55 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Saját haláláról énekel Szarka Tamás

Szarka Tamás, szlovákiai magyar zenész, a Ghymes együttes alapítója önálló Sósósó című albummal jelentkezik. A lemezbemutató a magyar Nemzeti Színházban lesz, ahol körülbelül a háromezredik koncerjét adja a művész. Szarka Tamással a főpróbán beszélgettünk.

– Hogyan haladnak a próbák?


SZT: Fáradságosan. A stúdióban felvett szólólemezemet vissza kell építeni 8-10 emberre, ami egy hosszú folyamat, mert amikor írom, nem mindig vagyok tekintettel arra, hogy élőben hogyan fog szólni – úgymond eljár a kezem.

– Mennyire lesz egységes a koncert? Az új albumon kívül régebbi Ghymes dalok és a tavalyi tűzijátékra komponált mű is hallható lesz.


SZT: Ezeket egy kéz írta, a dalok egy gondolatból születtek. A hatalmas lírák és a nagyon ütős gyors dalok váltják majd egymást, tehát utazunk együtt majd a zenében. Ennyi tudatosság van ebben, és elég is belőle ennyi. Hangulatokat írok meg a dalokban. Szlovákiában kisebbségi létben élek, háromezer koncertet adtam eddig harminc országban, ért elég öröm és fájdalom. Nem kell érzéseket kölcsönöznöm másoktól mert találkoztam én már a világgal.

– Forrása az alkotó energiának a szülőföld?

SZT: Szokták mondani: nekem ne lenne hazám? Ez is beszűrődik, ebbe nőttem bele. 6-7 éves koromban találkoztam először a kisebbségi lét kérdéseivel, hiszen színmagyar faluban nőttem fel. Galántára kerültem zeneiskolába, akkor tudatosult bennem, hogy itt valami nincsen rendben, lehet hogy nem is Magyarországon élünk?

– Milyen helyszínnek találja a Nemzeti Színházat?

SZT: Vidnyánszky Attila, a nemzeti igazgatója szakrális helynek tartja, és ezzel egyetértek. Másrészt bevallom, kicsit otthon is érzem magam a művészet ezen templomában. Az Éden földön című darabomat négy éve játsszák, aminek a születésénél is ott voltam, Bozsik Yvette-tel együtt dolgoztunk. Csodás amikor papíron megvan valami, és hús-vér gyönyörű színészek életre keltik. Vannak azok a száraz virágok, amiket vízbe téve kinyílnak, és teává varázsolják azt. Ilyen csoda a színház nekem. Ugyanezt élem meg, amikor bevonulok a stúdióba, egy üres papírossal és este kijövök úgy, hogy az tele van. Tehát a semmiből született valami, engem ez izgat a legjobban. Ez a folyamat, mint maga a létünk is teljesen tisztázatlan, amin filozófusok és tudósok vitatkoznak.

– Miért a Sósósó dal lett a címadó?


SZT: Én a saját halálomat írtam meg ebben a dalban, amivel egyébként nem tudok mit kezdeni. Kerülgetjük ezt a témát, semmilyen korban nem értjük, és bár elég kegyetlen dolog, kinevetni azért ki lehet. Aztán meglátjuk, hogy ki nevet a végén, de ez egy borzasztó vidám, nagyon energikus, gyors nóta. Utolsó nap, utolsó nevetés, mindenből az utolsó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás: szabad akaratunkból vittük sikerre a rendszerváltoztatást

  Gulyás: szabad akaratunkból vittük sikerre a rendszerváltoztatást

  Az elmúlt két évszázad történelmi fordulópontjai közül a rendszerváltoztatás volt az, amelyet az ország szabad akaratából, jelentős áldozatok árán sikerre vitt – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című kiállításának vasárnapi megnyitóján.

 • A nap képe: Dagonya

  A nap képe: Dagonya

  A somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztiválon idén sem maradtak szárazon a versenyzők. Európa legnagyobb terepjárós eseményén csaknem 1200 autó és 20 ezernél is több résztvevő merült el a sárban.

 • Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Egy 42 éves kamionos férfinak annyira elgurultak a gyógyszeri, hogy baseball ütővel esett neki az előtte lassan haladó tanulókocsinak a 68-as főúton Marcali-Bize irányába.