2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Salvini Brüsszel bevételére készül

Mint arról korábban beszámoltunk, Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szombat délután a milánói Dóm téren tartottak egy egészen erőteljes kampányzárót, ahol hatalmas tömeg jelent meg.

Kék zászlótengerbe öltözött szombaton a milánói dóm környéke: Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és a párt tizenegy európai szövetségese ugyanis Lombardia szívében zárták választási kampányukat – számol be a rendkívül sikeres eseményről a Magyar Nemzet.


A potenciálisan sorsdöntő vasárnapi voksolás előszeleként a Dóm tér szinte egészét ellepték a „Szavazz a Ligára!” és „Olaszország az első” feliratú zászlók és transzparensek – annak ellenére voltak jelen több tízezren, hogy az esős és szeles időjárás cseppet sem kedvezett a tömegrendezvénynek. Az olaszos jókedv viszont garantált volt Milánóban: a Liga-szimpatizánsok és az arra tévedő turisták is élvezték a zenés műsort, amelynek csúcspontján Matteo Salvini energiabombaként robbant a színpadon, és nemcsak magát, hanem egész Olaszországot hosszasan ünnepeltette a tömeggel – Ezen a téren nincsenek szélsőségesek, rasszisták vagy fasiszták. Nem a szélsőjobboldal, hanem a józanész politikáját folytatjuk – kezdte mondandóját Salvini, amely egyfajta üzenetként is szolgált a kordonok túloldalán ragadt ellentüntetőknek, akik bekiabálással próbálták megzavarni a békés demonstrációt – írja a lap.

 

Nem vagyunk fasiszták, sem rasszisták. A menyasszonyom albán. Én aztán tudom, milyen egy multikulturális család – magyarázta a Magyar Nemzetnek Mattia Tacchini, aki maga is a Liga színeiben méretteti meg magát vasárnap, amikor az európai mellett számos olaszországi településen önkormányzati választásokat is tartanak. Az északon fekvő Verbania település képviselőjelöltje szerint jelenleg Matteo Salvini az egyetlen olyan olasz politikus, aki ténylegesen az ország érdekeit nézi – Azt gondolom, hogy mi pedig tudunk segíteni neki, ezért is vagyunk ma itt. Verbaniában nagyon erős a polgármesterjelöltünk, egyértelműen győzni akarunk vasárnap – hangoztatta ­Tacchini, aki szerint leegyszerűsítő azt mondani, hogy kizárólag a belügyminiszter migrációs politikája eredményezi a Liga erős népszerűségi mutatóit. „A biztonság után gazdasági téren is bizonyítani fogunk” – mondta.


Salvini ugyanakkor lényegében az ellenőrizetlen bevándorlás kérdéséből kiindulva hirdette meg ismét a nemzetek Európáját. Azt mondta Milánóban, hogy a Liga a választásokat követően is a határok védelmének szükségességét fogja hangsúlyozni – Az én házamban soha nem lesz az iszlám az úr – jelentette ki a tömeg éljenzése közepette. A téren összegyűltekből Ferenc pápa megemlítése szintén nagy indulatot váltott ki: a menekültek megsegítését szorgalmazó egyházfő nevét hangos füttykoncert köszöntötte, mire Salvini ismét a minél szigorúbb bevándorláspolitika mellett tett hitet. A színpad melletti hatalmas kivetítőkön egyébként a magyar határzár is feltűnt egy videó erejéig: a tömeg szintén éljenzéssel nyugtázta az olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök május eleji találkozóján készült felvételeket – tudatja a portál.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

A francia Marine Le Pen rövid beszédet mondott a színpadon, ahol Geert Wilders a holland Szabadságpárt színeiben, illetve Jörg Meuthen pedig az Alternatíva Németországnak párt részéről tűnt fel. Többek között Észtország, Csehország, Bulgária, Dánia és Finnország kisebb, uniókritikus és bevándorlásellenes pártjai is a szuverenista szövetség oldalán jelentek meg. A tömegben egyébként épp Marine Le Pen – Salvini egyik kulcsfontosságú európai szövetségese – jelenléte miatt meglehetősen sok volt a francia. Egyikük, Phillipe Reis arról beszélt a Magyar Nemzetnek: sokkal inkább érzi magát franciának, mint európainak, és kikéri magának a fasiszta és rasszista jelzőket – Kilencven százalékban egyetértek Marine Le Pen politikájával. Számomra Emmanuel Macron elnök a szélsőséges. Nincs még egy olyan államfő Európában, aki úgy vérig tudná sérteni a polgárait, ahogy azt Macron teszi – hangoztatta Reis, aki maga is portugál bevándorlók gyermekeként nőtt fel Franciaországban. Mint mondta, a legnagyobb különbség, hogy míg az ő szülei betartották a játékszabályokat és hálásak voltak a vendégszeretetért, a most érkezők fittyet hánynak a sokat emlegetett szabályokra – közli a Magyar Nemzet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek