EUR: 363,76 Ft
CHF: 344,53 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Belföld

Segítünk! Így használja a nyáron induló e-jegyrendszert

Már nem kell sokat várni, és Budapesten is elindul az első olyan járat, amelyen e-jeggyel lehet utazni. Hogy senkit ne érjen váratlanul a helyzet, ha a rendszer használata mellett dönt, megmutatjuk, hogyan is fog működni az e-jegyrendszer.

A rendszer használatához egy applikációt kell letölteni, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazását, amely természeten ingyenesen beszerezhető.


Ennek segítségével vásárolhatunk jegyet legelőször a Deák Ferenc tér és a reptér között közlekedő 100E gyorsjáratra, majd ha minden zökkenőmentes, akkor kiterjesztik a vásárlás lehetőségét a jegyekre és bérletekre is – írja a Ripost.

Hosszú távon jön a „háztól házig egy jeggyel” utazás, mert a MÁV és a Volán, illetve a vidéki tömegközlekedés is csatlakozik a platformhoz. Magát az alkalmazást már sokan ismerhetik, hiszen csaknem egy éve már több helyen is vásárolhatunk vele jegyet, mint például a Budakeszi Vadasparkban vagy egyes parkolóházakban, de azoknak is könnyű lesz belerázódni, akik a parkolást, vagy az autópálya matricát intézték a telefonos app segítségével – tudatja a portál.


A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazásának letöltése után tehát regisztrálnunk kell, a banki és személyes adataink megadásával. Ezek és egy visszaigazoló e-mail után a főképernyőn egyenlegünk feltöltése következik.

Ezután kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni. Jelenleg belépőket, autópálya-matricát tudunk venni, illetve a parkolást tudjuk vele intézni, de a tömegközlekedési jegy vásárlásának lehetősége is hamarosan belekerül. Most a Budakeszi Vadaspark már működő példáján megmutatjuk, milyen lesz a rendszer a BKK-jegyekkel – számol be a Ripost.

Amikor kiválasztottuk, mit vásárolunk, feljön egy almenü, hogy hová vehetünk jegyet. A tömegközlekedésnél itt lesznek a jegyvásárlási lehetőségek. Kiválasztjuk, milyen típusú jegyet szeretnénk – a BKK-jegyeknél is lesz többféle jegy, illetve bérlet. Ha kijelöltük a megvásárlandó jegyet, egy összegző oldalra irányít az alkalmazás, ahol még egyszer ellenőrizhetjük a listánkat. Ezután egy vásárlás megerősítést kér az applikáció. A megvásárolt jegyeket a „Vásárlásaim” menüpontban lehet megnézni. Végezetül egy QR-kódot kell „lepittyenteni” a buszon a buszsofőrnél, vagy ezt ellenőrzi a kalauz a kódleolvasó készülékével. Amikor jön a kalauz, vagy be kell mutatnunk a jegyet, rá kell mennünk a listában megjelenő jegyekre, hogy megjelenjen a QR-kód – közli a lap.

A Ripost beszámolója szerint már három vadasparki, és hamarosan budapesti állatkerti jegyvásárlásra is használható lesz a rendszer. De autópályamatricát, utcai parkolójegyet, vagy parkolóházba szóló jegyet is vehetünk vele.  Mindegyik lehetőségnél ki kell választani a megfelelő ikont, majd szolgáltatót, és az autónk rendszámát kell megadni, majd autópályamatricánál a matrica típusát kell megadni, míg parkolásnál ki kell választani, hogy hol parkolunk, és mennyi ideig szeretnénk ott hagyni a járművünket. A parkolóházaknál egyelőre 3 budapesti és 4 debreceni parkoló látható a rendszerben. Parkolásnál van lehetőség az idő előtti parkolás megszakításra is. A BKK néhány járművet már előkészített az új rendszerre, ezeken citromsárga jegykezelőket helyeztek el, de több metróállomásnál beléptetőkapukat is elhelyeztek. A most bevezetendő rendszer információink szerint ezeket még nem fogja használni, a sofőröknél és a jegyellenőröknél lesznek leolvasókészülékek. Az, hogy a járművekre és metróállomásokra felszerelt gépekkel és kapukkal mi lesz, alkalmasak lesznek-e az új rendszer használatára, az egyelőre még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy a mobilfizetési rendszer mellett lesznek-e elektronikus jegyként szolgáló, a járműveken lecsippantható közlekedési kártyák.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország jól tartja magát

  Magyarország jól tartja magát

  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben, ahol a koronavírus-járvány elleni védekezésképpen meghozott intézkedések és az összefogás fontosságáról beszélt.

 • 78 százalék elégedett a kormánnyal

  78 százalék elégedett a kormánnyal

  Bő három héttel a veszélyhelyzet kihirdetése után is töretlen a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség – derül ki a Nézőpont Intézet szombaton véget ért heti kutatásából.

 • Operatív törzs: Tartsák be a budapestiek a szabályokat!

  Operatív törzs: Tartsák be a budapestiek a szabályokat!

  Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait a járvány lassítása érdekében. Müller Cecília országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az összes megbetegedés – 744 fertőzött és 38 elhunyt – kétharmada a fővárosban és Pest megyében fordul elő.