EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb XV.kerület

Sem költségvetés, de normális testületi ülés sincs

Miközben a kerület DK-s polgármestere, Németh Angéla gyér érdeklődés mellett utcafórumokon kampányol, és sokadszorra sem tudta elfogadtatni a kerület költségvetését, már a normál testületi ülések lebonyolítása is megoldhatatlan feladat számára.

Németh Angéla polgármester lesöpörte a kényes ügyet firtató javaslatot az asztalról (MTI/Kovács Attila)

Már az ülés előtt baljós előjelnek tűnt, hogy az amúgy is kisebbségben lévő baloldalról nem volt jelen két liberális képviselő, dr. Matlák Gábor és Vékás Sándor. Napirend előtti hozzászólásában Lehoczki Ádám (Fidesz–KDNP) hosszan sorolta azokat a botrányokat, amelyek Németh Angéla nevéhez fűződnek. Ilyen például saját, kétmillió forintos polgármesteri jutalmának megszavazása, az új költségvetésben nyolcmillió forintos polgármesteri és alpolgármesteri jutalomkeret, valamint az 500 milliós tervezett összeg dr. Lamperth Mónika kabinetjének költségeire, ezzel szemben a Deák utcai rendelő építését leállították.


Következett volna a 16 pontból álló előterjesztés megszavazása. Ekkor azonban kiderült, hogy Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester sürgősséggel érkezett javaslatát nem akarja napirendre venni a polgármester. Ez a javaslat igen fajsúlyos témát, a kerületi önkormányzati ingatlanokat kezelő Palota Holding botrányos működését feszegette volna. Az előterjesztés a gazdasági társaság vezetői megbízásának visszavonásáról és a társasházkezelési üzletág törvényes működésének helyreállításáról szólt. A Palota Holding által kezelt, nagy albetétszámú társasházak ugyanis sorra le akarják mondani a közös képviseletet, ezzel a gazdasági társaság egyetlen nyereséges üzletága omlana össze. A napirendről szóló vitában Victorné dr. Kovács Judit kifejtette, hogy javaslata megfelel az előírásoknak, és azt is felvetette, hogy a társasházak tulajdonosai hiába keresik Németh Angélát írásban vagy személyesen, érdemi választ a polgármestertől nem kapnak panaszaikra.

Pintér Gábor frakcióvezető (Fidesz–KDNP) hozzászólásában törvénytelennek nevezte a polgármester eljárását, és magyarázatot kért rá. Először Németh Angéla, majd dr. Lamperth Mónika jegyző – véleménye szerint – kioktatólag és személyeskedve válaszoltak, érdemi magyarázatot azonban nem adtak, hogy miért nem viszik a képviselő-testület elé a Palota Holdingról szóló előterjesztést.


A képviselő-testület többsége végül nem fogadta el a javasolt napirendet, így gyorsan befejeződött az aznapi ülés.

Kapcsolódó Cikkek