EUR: 323,46 Ft
CHF: 290,52 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Szükségszerű az átlag feletti gazdasági növekedés Magyarországon

Szükségszerű az uniós átlag feletti gazdasági növekedés Magyarországon a 2010 előtti lemaradás miatt, a kormány ezért az exportfinanszírozás új lehetőségeit nyitja meg – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Exim Awards gálán.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar tőkeexport bővülését, az exportfinanszírozást új pénzügyi termékek, kormányzati ösztönzők és adminisztrációs könnyítések is segítik. Példaként a nyugat-balkáni irányú programot említette, és kiemelte a Szerbiával kötött megállapodás lehetőségeit, amelynek keretében a költségvetés csaknem 20 programot készít elő banki finanszírozásra.


Az államtitkár szerint ma még távolinak tűnik, de nem elérhetetlen, hogy a magyar cégek tőkekihelyezése nagyságrendileg közelítse meg a Magyarországra érkezett tőkeállományt. Bizakodásra ad okot, hogy a vállalati hitelezés Magyarországon a térség átlagát meghaladó mértékben bővül, a belföldi kis- és közepes vállalatok termelékenysége pedig az uniós átlag háromszorosával, vagyis több mint 30 százalékkal javult 2010 óta – tette hozzá.

Jákli Gergely, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatója a globális változásokra utalva megjegyezte, hogy a nemzetközi versenyben új államok jelennek meg, egyre keletebbre tolva a világgazdaság súlypontját. A folyamat azonban a kihívások mellett lehetőséget is tartogat Magyarország számára, amennyiben a belföldi vállalatok külpiaci sikereket is fel tudnak mutatni – tette hozzá.


A pénzintézet vezetője ennek érdekében az innovációt és a külkereskedelmet összekapcsoló “exportbankárok” szerepét hangsúlyozta, és azt ígérte, hogy folytatják a 2014-ben indult termékfejlesztést és tovább bővítik az ügyfélkört. Az Eximbank 316 milliárd forintos nemzetgazdasági hatást, vagyis a befektetett összeg csaknem húszszorosának megfelelő megtérülést ért el, ügyfeleinek árbevétele pedig másfélszer gyorsabban nő más társaságokhoz képest – hangsúlyozta.

Az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) által szervezett Exim Awards gálán kiosztották a 2018-as eredmények alapján megítélt elismeréseket az intézményi partnereknek.

Az év kkv-finanszírozója 2018 kategóriában Toldi Balázs, a Budapest Bank Zrt. vállalati üzletágvezetője, a Mehib 2018 kategóriában Patrick van der Overloop, a K&H Bank Zrt. üzleti divízió vezetője nyert elismerést. Az év lízingcége 2018 díjat a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgató-helyettese, Gigacz Attila, az év bankja 2018 díjat a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kementzey Ferenc vehette át. Az Exim 25 lízing kategóriában Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungaria Zrt. vezérigazgatója, az Exim 25 banki kategóriában Móger Péter, az Unicredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója kapta a pénzügyi partnerintézményeknek járó elismerést.

Az Eximbank volt vezetőjéről elnevezett Urbán Zoltán díjat Kulbert Miklósnak, az Unicredit Bank Hungary Zrt. igazgatóhelyettesének ítélték. Az év ügylete 2018 elismerést Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese vehette át.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  Százharminc éve, 1889. június 27-én nyílt meg a budapesti Városligetben az első állandó budapesti cirkusz, a mai Fővárosi Nagycirkusz.

 • A nap képe: Minimaki

  A nap képe: Minimaki

  A barnamakik családjába tartozó sárgaszakállas maki (Eulemur fulvus mayottensis) született a Nyíregyházi Állatparkban.

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.