EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Taroltak Európában hazánk szövetségesei

Az EP-választások legnagyobb győzelmeit Magyarország szövetségeseként számon tartott országok – jellemzően – kormányzó pártjai aratták, ami a szakember szerint azt mutatja: a közép- és dél-európai demokráciák pozíciója megerősödik az unióban, miközben a balliberális pártok többsége a korábbinál gyengébb választási eredményt tudott csak elérni.

Az európai baloldal általános gyengülését, és helyenként meglepetéssel felérő jobboldali győzelmeket hozott a hétvégén lezajlott választássorozat az Európa Unió tagállamaiban – mutatott rá lapunknak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.


MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

– Lengyelországban és Olaszországban elsöprő sikert arattak az európai szuverenista erők. Csehországban szintén egyértelmű győzelmet könyvelhetett el a kormánypárt, ami egyértelműen azt mutatja, hogy ezekben a tagállamokban a kormánypártok tevékenységével elégedettek a választók. A Liga esetében az eredményes migrációs politika, Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) stabilitást teremtő gazdaságpolitikája, míg hazánk esetében mindez együtt győzte meg a választókat arról, hogy a kormányerők választotta út megfelelő irányba vezet – hangsúlyozta a szakember, aki azt is kiemelte: ezek az eredmények ráadásul magas részvételi adatok mellett születtek, vagyis a választók nagyon erős társadalmi támogatottsággal ruházták fel képviselőiket, hogy a mindenképpen átalakuló Európai Parlamentben is folytassák ezt a munkát.

Európai Parlament /Fotó: Wikimedia

Előretörtek a szuverenista és bevándorlásellenes erők

Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés 23,31 százalékos eredményével megelőzte Emmanuel Macron bevándorláspárti miniszterelnök koalícióját (22,41).

Olaszországban a Matteo Salvini belügyminiszter vezette La Liga 34,3 százalékos eredményével magasan előzte a 22,69 százaléknyi szavazatot elnyert Demokrata Pártot és a mindössze 17,5 százalékot szerzett Öt Csillag Mozgalmat.

Lengyelországban Kaczynski vezetésével 46 százalékot szerzett a PiS, biztosan megelőzve a „Európai Koalíciót” (38,3 százalék).

Csehországban az Andrej Babis miniszterelnök vezette jobbközép ANO 2011 biztos győzelmet aratott 21,18 százalékot elérve a konzervatív Polgári Demokrata Pártot (14,54 százalék) és a liberális Kalózpártot (13,95 százalék) megelőzve.

A kilépés előtt álló Nagy-Britanniában Nigel Farage alig másfél hónapja alapított, EU-szkeptikus Brexit Pártja 31,71 százalékkal nyert a 18,55 százalékot szerzett Liberális Demokraták és a mindössze a szavazatok 14,05 százalékát megszerző kormányzó Munkáspárt előtt.

Belgiumban a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (13,47 százalék) és a kifejezetten bevándorlásellenes politikát folytató Flamand Érdek (11,45 százalék) végzett az élen a szocialisták (10,5 százalék) és liberálisok (9,58 százalék) előtt.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.