2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Teljesen összeomlott az MSZP kampánya

Napokkal az EP-választás előtt az MSZP kampánya gyakorlatilag totális kudarcba fulladt. Sorozatos kommunikációs hibák, rossz stratégiai döntések és otromba kiszólások jellemezték a szocialisták eddigi programját, ami mostanra teljesen összeomlott.

Alig egy héttel az európai parlamenti (EP-) választás előtt maga az MSZP elnöke követett el rendkívül kínos kommunikációs hibát, ezzel tovább rombolva pártja maradék tekintélyét. Tóth Bertalan az ellenzéki listavezetők múlt vasárnapi vitáján bizonyult képtelennek arra, hogy érthetően előadja legfontosabb választási ígéreteiket, vagyis az európai minimálbért, nyugdíjat és családi pótlékot – írja az Origo.


A lap beszámolója szerint az egységes, európai szintű szociális juttatások helyett Tóth ugyanis azt mondta, hogy „a mi számunkra az is tétje az EP-választásnak, hogy meg tudjuk-e valósítani a szociális Európa programját: a minimális bér, a minimális nyugdíj, a minimális családi pótlék programját”. Tehát a pártelnök arról beszélt, hogy szociális Európa-programjuk bevezetése esetén minden uniós polgár a lehető legkevesebbet kapna minden juttatásból.

Pongyola és félreérthető fogalmazásával Tóth Bertalannak sikerült folytatnia az MSZP sorozatos kommunikációs botrányait, aminek csúcspontja eddig az volt, amikor április végén Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a Fidesz szimpatizánsait. Az esetről a Lokál is beszámolt.


Az általános felháborodás ellenére és Bangóné lemondatása helyett a szocialisták inkább beleálltak az uszító stílusba. Kampányfőnökük, Ujhelyi István bejelentette, hogy ezentúl „patkánykormányzásnak” hívják a Fidesz kormányzását, mondván, „égjen csak rájuk a jelző”, a párt egyúttal közzétett egy olyan videót is, amiben szintén patkányokat emlegettek a Fidesz Lendvay utcai székházával kapcsolatban. Az ellenzéki szavazók körében is egyértelműen elutasított akciót négy napig próbálta mentegetni az MSZP, ám végül teljesen összeomlott a párt kommunikációs stratégiája, amikor Ujhelyi kénytelen-kelletlen bejelentette, hogy eltávolították oldalaikról a Fidesz kormányzását patkánykormányzásnak nevező posztot és videót. Igaz, a kampányfőnök még ekkor is tagadta a valóságot, mondván, nem is folytattak patkányozós kampányt, csupán „a Fidesz hazug, súlyos pénzekkel meghirdetett kampányára adtunk hangos, karakán és sokkoló választ” – tudatja az Origo.

Ezután Kunhalmi Ágnesnek, a szocialisták választmányi elnökének sikerült újra nevetségessé tennie magát és pártját, amikor május 1-jén, Magyarország uniós csatlakozásnak tizenötödik évfordulóján arról beszélt, hogy maga az EU ünnepli tizenötödik születésnapját. A Hiller Istvánhoz hasonló formátumok ma már nincsenek az MSZP előterében, helyettük B kategóriás politikusok mennek a tévészékházba fetrengeni, tőlük pedig ennyi telik – mondta a párt permanens kommunikációs válságáról Kiszelly Zoltán politológus. A XXI. Század Intézet regionális igazgatója szerint a szocialisták nem tudnak önálló, pozitív alternatívát kínálni az embereknek, ezért próbálnak Brüsszelhez kötött ígéretekkel kampányolni.

Az Origo információi szerint mivel tizenkét éves kormányzásuk alatt bebizonyosodott, hogy bármit ígérnek, annak a háromszorosát szedik vissza, az emberek már ezeket sem hiszik el nekik – mondta. Kiszelly úgy értékelt: az MSZP valamennyi kutatás szerint rosszul fog szerepelni az EP-választáson, legjobb eredményük legfeljebb a jelenlegi két mandátum megtartása lehet, így a velük szövetséges Párbeszéd politikusának, Jávor Benedeknek szinte biztosan búcsúznia kell Brüsszeltől. A politológus szerint az MSZP–Párbeszéd-szövetségben már „beárazták a vereséget”, így az EP-választás nekik egyfajta kötelező gyakorlat, amin túl kell esni az őszi önkormányzati választás előtt. Mindenki arra vár, hogy meglegyen az EP választási eredménye, és újratárgyalhassák az önkormányzati alkukat – mondta Kiszelly Zoltán. Hozzátette: tíz százalék körüli, vagy azt alulmúló eredmény esetén Tóth Bertalan várhatóan még aznap este lemond elnöki tisztéről, ami azonban nem állítja meg az MSZP lejtmenetét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Lebegő zongorista

  A nap képe: Lebegő zongorista

  Alain Roche svájci zongorista, zeneszerző igen extrém módját választotta figyelemfelkeltésnek az épülő genfi Carouge Színház területén tartott nyílt napon egy darun, függőlegesen lógva.

 • Maul Pincészet – Solár

  Maul Pincészet – Solár

  Elsőre hűvös, de szépen nyíló illatok. Még egy pörgetés a pohárban és robban. Intenzív, tiszta és roppant elegáns.

 • Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Novozánszki Fanni feltételezett gyilkosának szabadon bocsátása óta. A világhálót elárasztó méltatlankodó kommentek mellett fenyegetéseket is kapott a házi őrizetbe helyezett férfi.