EUR: 323,32 Ft
CHF: 290,91 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

The Washington Times: Orbán Viktor washingtoni látogatása új fejezetet nyithat

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel – írta a The Washington Times című amerikai lap vasárnap.

A publicisztika – amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez – hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.


A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: “Magyarország barátai, köztük én is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót.”

A korábbi nagykövet megállapította: Barack Obama elnök kormányzásának éveiben a közép- és kelet-európai országok joggal érezték úgy, hogy elhanyagolják őket, és miközben az Egyesült Államok arra tett erőfeszítéseket, hogy újragondolja kapcsolatait Oroszországgal, felülírta azokat a régi barátságokat, amelyeket Európa peremén ápolt.


“Az Egyesült Államok beavatkozott Magyarország belügyeibe, és bírálata mély sebet ejtett a kétoldalú kapcsolatokon” – emelte ki April Foley.

A korábbi diplomata utalt arra: nem egyszer hallott a magyaroktól arról, hogy gyakorlatilag lehetetlen magas szintű találkozókat lebonyolítani a Fehér Házban, a Nemzetbiztonsági Tanácsban vagy a külügyminisztériumban. Megállapította: ezt nehezen lehet okos amerikai diplomáciának nevezni, kiváltképp akkor, amikor egy újjáéledő Oroszország berontott kelet-európai államokba, valamint Kína és Oroszország elözönlötte a térséget és ez válasz nélkül maradt.

April Foley hangsúlyozta: a Trump-adminisztrációnak igaza volt, amikor felhagyott az Oroszországgal kapcsolatos korábbi amerikai politikával, újragondolta az Egyesült Államok viszonyát Magyarországgal és a térséggel, valamint komolyan vette a nagyhatalmi versengést. Mike Pompeo külügyminiszter bátor vezetésére volt szükség a szakításhoz a csaknem egy évtizedig tartó kudarcos külpolitikával – vélekedett.

“És szükség volt egy maroknyi éles szemű és intellektuálisan komoly, a térséget nagyon jól ismerő emberre is ahhoz, hogy megjavuljon a viszony Amerika néhány döntő, de törékeny szövetségesével” – tette hozzá April Foley.

A politikai elmozdulást a korábbi nagykövet időszerűnek tartja. Részben Oroszországnak még a szovjet időkből eredő energetikai dominanciája és tolakodó propagandája, részben pedig Kína agresszív beruházásai miatt – fogalmazott. Szerinte ugyanis mindezek következtében az Egyesült Államok befolyása egyre gyöngül abban a térségben, amely az atlanti politika bástyája volt, és amelynek országai húsz éve csatlakoztak a NATO-hoz.

April Foley gróf Andrássy Gyula 19. századi magyar külügyminiszter szavait idézve a katonai együttműködést az amerikai-magyar kapcsolatok gerincének nevezte, és leszögezte, hogy “bölcs diplomácia Amerika számára ennek az együttműködésnek a kiterjesztése”. Ezzel összefüggésben megemlítette a magyar haderőfejlesztési programot, a védelmi költségek emelése iránti elkötelezettséget és a nemrégiben aláírt védelmi együttműködést is. Mindezt kulcsfontosságúnak minősítette mind az Egyesült Államok, mind a NATO számára, szóba hozva az európai csapatmozgások könnyebbé válásának lehetőségét is.

A kínai Új selyemút kezdeményezést April Foley “riasztóan vonzó alternatívának” nevezte az olyan országok számára, mint Magyarország, és ezért jogosnak tartotta, hogy a Trump-kormányzat erőteljesebb gazdasági és kereskedelmi diplomáciát folytat Magyarországgal.

“Ebben nehezen találna jobb partnerre Szijjártó Péternél, az üzleti élethez is értő külügyminiszternél, aki csaknem kéthavonta utazik Budapest és Washington között” – írta.

Orbán Viktor kormányfő főbb találkozói, tárgyalásai 2019 eleje óta

2019. január 1-2. – Orbán Viktor miniszterelnök Brazíliavárosban részt vett Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatásán, majd 2-án kétoldalú megbeszélést folytatott az új elnökkel. A magyar kormányfő január 1-jén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, aki szintén részt vett a beiktatási ünnepségen.

2019. február 7. – Pozsonyban a visegrádi országok (V4) kormányfői – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak.

2019. február 11. – Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

2019. február 18-19. – Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, miután elmaradt a visegrádi négyek és Izrael csúcstalálkozója Lengyelország távolmaradása miatt.

2019. március 21-22. – Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén.

2019. április 12. – Orbán Viktor miniszterelnök Dubrovnikban a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés csúcstalálkozója alkalmából kétoldalú megbeszélést folytatott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel.

2019. április 25-28. – Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, majd a tárgyaló felek kétoldalú egyezményeket írtak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadta. Orbán Viktor részt vett a második Egy övezet, egy út fórumon is.

2019. május 1. – Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban részt vett az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország csúcstalálkozóján.

2019. május 2. – Orbán Viktor kormányfő Budapesten tárgyalt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel.

2019. május 6. – Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek