2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Több fejlesztésről és a szmogriadó szigorításáról döntöttek

A Fővárosi Közgyűlés szerdán több fejlesztésről, így például a Blaha Lujza tér, valamint a Lánchíd és környékének felújításáról is döntött, és tovább szűkítette a szmogriadó idején használható gépjárművek körét.

A képviselők az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek az április 16-án, életének 83. évében elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló színművészre.


Az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői a napirendi vita után kivonultak az ülésről, így tiltakozva az ellen, hogy a testület nem támogatta a patkánymentesítést vizsgáló bizottság felállítását.

A közgyűlés első döntéseik között egyetértési megállapodást kötött Szentpétervár törvényhozó testületével, valamint testvérvárosi megállapodást hozott létre Budapest és Kazahsztán fővárosa, Nur-Szultan között.


A képviselők létrehoztak egy drogprevenciós keretet, amelyből kérelemre támogatás nyújtható a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum céljaival egyező tevékenységet folytató civil és egyéb szervezeteknek.

A képviselők ezután tovább korlátozták a szmogriadó idején használható gépjárművek körét, aminek eredményeként a jövőben az Euro 5-ös besorolású dízelautók sem használhatók Budapesten szmogriadó esetén. A változtatás nyomán a Budapesten és agglomerációs településein üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka nem közlekedhet majd szmogriadó alatt. A szigorítás a taxikra nem vonatkozik.

A testület határozata alapján 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér több mint négymilliárd forintos fővárosi és kormányzati forrásból, a rekonstrukció érinti az aluljárót is. A felújítás várhatóan ősszel kezdődik.

Eldőlt, hogy Budapest idén is csatlakozik az Európai mobilitás hét programjához, amelynek keretében szeptember 22-én tarthatják majd meg az autómentes napot.

A Római-part rekreációs területeinek fejlesztéséről, valamint a margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont környezetrendezéséről is döntés született. A Római-parton játszótereket újítanak fel, illetve alakítanak ki, kerékpáros-pihenők és pihenőparkok létesítenek, valamint ülőbútorokat helyeznek el. A margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont elhagyatott területét pedig parkosítják.

Elfogadták a 2030-ig szóló fővárosi közlekedésfejlesztési stratégiát, a Budapesti mobilitási tervet (BMT). Az ebben szereplő lehetséges projektek listája, az úgynevezett hosszú lista beruházási összértéke mintegy 4160 milliárd forint, ami a magyar GDP körülbelül 11-12 százaléka. A terv három forgatókönyvet határoz meg: alacsony forráskeret esetén a javasolt projektcsomagba 34, közepes esetén 35, teljes forráskeret esetén pedig 41 projektet ütemeznek.

A képviselők több mint hétmilliárd forintot biztosítottak arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő és hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban.

Egyhangúan határoztak arról, hogy a XIII. kerületi Szent István tér déli részén az államalapító királyt ábrázoló egész alakos szobrot állítanak fel. Harmath István szobrászművész alkotása várhatóan novemberben kerül a parkba, ahonnan 2017-ben szállították el Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát.

Döntés született arról is, hogy novemberben megkezdődik a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítása, forgalomkorlátozás azonban csak később várható. A rekonstrukció várhatóan 23 milliárd 366 millió forintba kerül majd.

A testület hozzájárult tizenkét közterület elnevezéséhez is. A Margitsziget eddig névtelen központi sétányát az idén száz éve elhunyt Schulek Frigyes építészről nevezték el, a X. kerületben pedig a Dreher Antal út nevet veszi fel a Jászberényi út Kőrösi Csoma Sándor úttól Maglódi útig tartó szakasza.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft., amelynek jogutódlással történő megszüntetéséről március végén döntöttek, a tervek szerint szeptember elsejével olvad be a budapesti városüzemeltetési holdingba, a BVH Zrt.-be.

A képviselők az előző évhez hasonlóan térítésmentesen biztosítottak a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak egy majdnem hétszáz négyzetméteres ingatlanrészt a XI. kerületi Rimaszombati úton, hogy ott októbertől jövő májusig hajléktalanszálló működhessen.

Jóváhagyták azt a támogatási szerződést is, amely a helyi közösségi közlekedés idei működésére biztosít 12 milliárd forintot a központi költségvetésből.

A testület 240 millió forintos állami támogatásból megvalósíthatósági tanulmányt rendelt meg a Pók utca és a Váci út közé tervezett új dunai átkelőről, az Aquincumi hídról.

A képviselők a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításával kibővítették azoknak az ügyeknek a körét, amelyekben a főpolgármester saját maga dönthet két közgyűlés között, a testület utólagos tájékoztatása mellett. A változtatás közszolgáltatási szerződések megkötése, módosítása mellett a Budapesten rendezett nemzetközi sporteseményekkel kapcsolatos nyilatkozatok, dokumentumok kiadására is felhatalmazta a főpolgármestert.

A közgyűlés 210 millió forintos támogatást hagyott jóvá tizenhárom budapesti sportegyesület utánpótlás-nevelésének támogatására. Az FTC és hat szakosztálya 85 millió forintot, az Újpesti Torna Egylet 45 millió forintot, a Vasas 25 millió forintot, a Honvéd és az MTK pedig 20-20 millió forintot kapott.

A közgyűlés – pénzügyi kötelezettséggel nem járó – elvi támogatását adta ahhoz, hogy a Magyar Úszó Szövetség megpályázza a 2025. vagy 2027. évi vizes világbajnokság megrendezésének jogát.

A testület az előterjesztő kérésére levette napirendjéről a Budapesti EuroVelo kerékpáros útvonalak fejlesztéséről szóló javaslatot.

Kapcsolódó Cikkek