2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Külföld

Több mint 10 krátert robbantott a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2

Tíz másik krátert is robbantott a célul kitűzött kráteren kívül a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 űrszonda áprilisban – közölte a JAXA japán űrkutatási hivatal.

A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt. Ez volt az első ilyen jellegű kísérlet a világon.


Amikor a szonda kicsiny, kúpformájú eszköze (Small Carry-on Impactor, SCI) április 5-én robbantott a kisbolygó felszínén, a műszer szétszóródott töredékei további, mintegy egyméteres átmérőjű krátereket hoztak létre a talajban.

Az újonnan felfedezett kráterek és a korábban megfigyelt “eredeti” kráter – mely mintegy 2-3 méter mély, átmérője pedig 10 méteres – várhatóan segíteni fogja a tudósokat az aszteroida felszínének megismerésében és korának megbecslésében.


A JAXA tovább folytatja a Ryugu felszínének vizsgálatát abban a reményben, hogy júniusra megfelelő helyet találnak a Hajabusza-2 számára, hogy egy, a februárihoz hasonló eljárással talajmintákat gyűjtsön.

Februárban a Hajabusza-2 landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda júniusban érte el a Földtől 340 millió kilométerre lévő aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.

A tervek szerint a Hajabusza-2 2020 végén tér vissza a Földre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek