EUR: 323,46 Ft
CHF: 290,46 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Történelmi helyszínen a Mária főhadnagy

Május 27-én két előadás erejéig Aradon látható Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje, amelynek bemutatója március 14-én volt a Békéscsabai Jókai Színházban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója jegyében.

Bár a műfaj szabályai szerint happy enddel végződő operettből kimaradtak a főhős életének tragikus fordulatai, annyit el kell mondani, hogy Arad nemcsak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetében fontos és tragikus helyszín, hanem komoly szerepet játszott a férfiruhába bújt, Lebstück Máriának, azaz Mária főhadnagynak az életében is, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében. Lebstück Máriát ugyanis a szabadságharc leverése után az elfogott honvédtisztekkel együtt az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál is. Mária hat hónapnyi raboskodás után szabadult, de kiutasították Magyarországról.


Az előadás a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház együttműködésében valósul meg. A produkcióban Mária főhadnagyként Bori Réka látható, az előadás főbb szerepeit Domoszlai Sándor, Kállay Bori, Virágh József, Peller Károly, valamint Steinkohl Erika és Bodor Szabina alakítják. A darab rendezője Seregi Zoltán, társrendezője Bozsó József. Az előadásban közreműködnek a Magyar Zenés Színház táncosai valamint, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és színiiskolásai.

Az aradi előadás után Egerben, majd a Szarvasi Vízi Színházban vendégszerepel a Mária főhadnagy. Ezt követően pedig a színházak együttműködési megállapodása alapján 2019. október 4-én a Veszprémi Petőfi Színházban mutatják be a darabot.

Kapcsolódó Cikkek

 • 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  Százharminc éve, 1889. június 27-én nyílt meg a budapesti Városligetben az első állandó budapesti cirkusz, a mai Fővárosi Nagycirkusz.

 • A nap képe: Minimaki

  A nap képe: Minimaki

  A barnamakik családjába tartozó sárgaszakállas maki (Eulemur fulvus mayottensis) született a Nyíregyházi Állatparkban.

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.