2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Tragédia a Dunán! Hét másodperc alatt elsüllyedt a turistahajó

Szinte esélye sem volt a menekülésre annak a 35 embernek, aki a Dunán közlekedő Hableány fedélzetén tartózkodott, amikor az aprócska turistahajó szerda este összeütközött a nála csaknem ötvenszer nagyobb úszó szállodával, a Viking Sigynnel a Margit hídnál. A Hableány hét másodperccel az ütközés után elsüllyedt. Lapzártánkig hét ember holtteste került elő, 21-en eltűntek.

A hazai hajózás történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája következett be szerda este, amikor két hajó összeütközött a Margit híd lábánál. A 33 fős dél-koreai turistacsoportot – 22 nő, 10 férfi és egy 6 éves gyermek – kétfős magyar személyzettel szállító Hableány turistahajó a Margit híd pillére előtt befordult a svájci Viking Sygin elé, amely nekiütközött, keresztbe fordította, majd gyakorlatilag a víz alá nyomta.


– A Hableány a balesetről készült kamerafelvételek tanúsága szerint hét másodperc alatt elsüllyedt – közölte csütörtök délelőtt Pál Adrián ezredes, a fővárosi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Elmondta, hogy a mentőegységek kiérkezéséig a Dunán közlekedő civil hajók legénysége már kimentett hét dél-koreai túlélőt, a kutatás során hét szintén koreai származású turista holttestét emelték ki a vízből, további 21 személy – köztük a Hableány magyar személyzete – után pedig még tegnap is folytatták a kutatást. A mentést nagyban megnehezíti, hogy a Duna árad, a víz alatti látótávolság nagyon csekély.

A mentésben részt vevő hatóságok a Margit hídról pontonhidat építettek ki, a búvárok onnan indulva kutatnak az eltűntek után, ugyanakkor felmérik az elsüllyedt Hableány műszaki állapotát, mert a kiemelés módja attól függ, hogy a hajótest mennyire roppant meg az ütközésben. Azt sem tudni, hogy a Duna fenekére süllyedt hajóban vannak-e szerencsétlenül járt áldozatok, 21 ember hollétéről nem tudnak a hatóságok.


Furcsa körülmény, hogy az ütközés után a svájci Viking Cruises hajótársaság Sygin névre keresztelt 95 fős szállodahajója kikötött, a hatóságokat ennek ellenére csak 10 perccel az ütközés után értesítették. A rendőrök csütörtökön délelőttre a Viking Sygin minden utasát és teljes személyzetét kihallgatták, ahogy tegnap a Hableány tulajdonosait és teljes cégvezetését is meghallgatták.

Az ügyben tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése bűntett gyanújával indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. A szállodahajó kapitányáról Pál ezredes elárulta, hogy nagy tapasztalattal rendelkező, ukrán állampolgárságú kapitány. Ugyanilyen kvalitású szakemberként ismerték a Hableány kapitányát is, akinek nyoma veszett a balesetben, de előtte hősiesen igyekezett menteni az utasokat.

Így történt a tragédia

21. 05: A két hajó összeütközött a Dunán.

21. 15: Beérkezett az első segélyhívás.

21. 25: Két tűzoltóhajó, 21 tűzoltóegység 96 fővel, odaért a kutatás-mentés helyszínére.

21. 29: A Dunai Vízirendészet első hajója megérkezett a helyszínre.

21. 31: A mentőalakulatok kiemelték az elsőként megtalált holttestet a Margit híd közelében.

23. 36: Az utolsóként fellelt holttestet a Rákóczi hídtól három, a helyszíntől tíz kilométerre délre találták meg.

01. 08: A katasztrófavédelem egyik hajója megtalálta az elsüllyedt Hableányt a Margit híd pillérétől három méterre, a Duna fenekén.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek