EUR: 323,15 Ft
CHF: 291,81 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Donald Trump ma fogadja Orbán Viktort

Tizennégy év után ma fogad újra magyar miniszterelnököt Orbán Viktor személyében a Fehér Házban tartott munkamegbeszélésen az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Donald Trump a szakértők szerint ezzel felértékeli az Orbán-kormány erőteljes migrációellenes politikáját.

Mint ismert, Orbán Viktor az elsők között állt ki Trump politikája mellett, a mostani találkozóval pedig az amerikai elnök demonstrálhat az Orbán-kormány mellett.


(MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

– Az ame­ri­kai elnök és a ma­gyar kor­mány egy­for­mán erő­tel­jes mig­rá­ció­el­le­nes ál­lás­pon­tot kép­vi­sel, Ma­gyar­or­szág pedig épp­úgy meg­védi saját ha­tá­rait, mint ahogy az Egye­sült Ál­la­mok is ezt teszi – nyilatkozta korábban Szijjártó Péter külügyminiszter. Szerinte a találkozó jó alkalom lesz arra, hogy összehangolják a két ország álláspontját a nagy világszervezetekben a migráció kérdésében. Mint ismert: az Egyesült Államok és Magyarország azon hat ország közé tartozik, amelyek a Soros-paktumnak is tartott ENSZ globális migrációs csomagja ellen szavazott.

(MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup)

A szakértők szerint is szimbolikus jelentőségű a találkozó kevesebb mint két héttel az EP-választása előtt időzített dátuma.


– Hívhatta volna Junckert, Merkelt vagy akár Macront, Trump mégis a magyar miniszterelnököt hívta – emelte ki a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel, aki szerint Magyarországnak kiemelt szerepe van a közép-európai régióban, egyre általánosabb az a vélekedés, hogy hazánk a térség gazdasági és politikai motorja.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, részt vett Varsóban az EU-hoz 2004 óta csatlakozó országok vezetőinek csúcstalálkozóján, Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt.

Nem meglepő az Orbán-Trump találkozó

Nem meglepő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozója, amely jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába – vélekedett Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt – folytatta -, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.

Kiemelte: a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.

A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak “hátsó kapukon” keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni. Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve – fűzte hozzá.

Magyarics Tamás hangsúlyozta: Amerika, Kína és Oroszország között geopolitikai kérdések dőlnek el, természetesen nem valószínű, hogy ennek Magyarország lenne a fő színtere, de az Egyesült Államok szeretné, ha szövetségesei ilyen szinten is az ő kívánságaikhoz igazodnának.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    A magyarok és a németek között szövetség köttetett harminc évvel ezelőtt a határnyitáskor és a berlini fal leomlásakor – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (Jugendwerk) új irodájának megnyitóján.

  • Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába két évszázaddal az után, hogy a vadászat miatt kihalt a faj a térségben – közölték csütörtökön holland illetékesek.