EUR: 323,41 Ft
CHF: 291,01 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Életmód

Tudta? A 2-es típusú cukorbetegség növelheti a rák kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség növelheti a különböző ráktípusok kockázatát a férfiak és a nők körében egyaránt – állapították meg kínai kutatók.

A Journal of Diabetes című folyóiratban publikált eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz a férfiaknál 11, a nőknél 13 ráktípus kockázatát növelheti.


A Sanghaji Csiao Tung Egyetem kórházában dolgozó Ning Kuang által vezetett kutatócsoport több mint 410 ezer cukorbeteg páciens állapotát követte nyomon 2013 júliusától 2017 decemberéig, és ez idő alatt csaknem 8500 új rákos megbetegedést regisztrált.

Az általános népességhez viszonyítva a 2-es típusú cukorbetegséggel élő férfiak esetében 34 százalékkal, a nők körében 62 százalékkal magasabb a rák kockázata a tanulmány szerint.

A férfiaknál a prosztatarák kockázatát növelheti leginkább (86 százalékkal) a 2-es típusú cukorbetegség, míg a nőknél háromszorosára növelheti a mások mellett az orrot, garatot érintő nazofaringeális karcinóma kialakulásának esélyét.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Az elhízás a szülők felelőssége is!

    Az elhízás a szülők felelőssége is!

    Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. A gyermekek tekintetében sem jó a helyzet, hiszen 3 éves kor felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak  száma.

  • A Lupa-tó tényleg Budapest tengerpartja

    A Lupa-tó tényleg Budapest tengerpartja

    Megfizethető árakkal, családi szolgáltatásokkal, igényes környezettel és számos újítással kezdte meg az idei szezont a Lupa. A Budapest tengerpartja egyébként nem csupán egy jól hangzó szlogen, hiszen itt a tó tisztasága és a homok minősége valóban a karibi szigetvilágot idézi.