2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Program

Tűzijátékkal és csatabemutatóval emlékeznek

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség pirotechnikai látványelemekben gazdag, több száz katonát felvonultató csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Buda ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontja volt, amely 1849. május 4-től május 21-ig tartott, és az ostromló magyar erők győzelmével ért véget. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagysikerű produkció idén is az Esztrád Színház jóvoltából kerül bemutatásra, a párbeszédes dramatizált csatabemutatót Korcsmáros György rendező jegyzi. A pazar kiállítású megemlékezés erejét a festői Budavári környezet és 200 fő gyalogos és lovassági katona biztosítja.


Az előadást a Buzogány toronynál felvett Budavári betörés képei előzik meg, amelyet óriási kivetítőn tekinthetnek meg az esemény résztvevői. Eközben a császáriak a helyszínen élőben készülődnek az ellentámadásra, majd a betörés első sebesültjei is megérkeznek a Hadtörténeti Múzeum épülete elé.

A betörés után a magyar tüzérek az elfoglalt császári ágyúk segítségével látványos robbantásokkal szemléltetik az osztrák barikád elleni támadást. A visszavert honvédek intenzív tüzérségi és a gyalogsági sortüzet indítanak a császáriak ellen, majd egy végső szuronyroham után a császáriak megadják magukat, a honvédeké a győzelem!


A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 1991-ben alakult társadalmi szervezet. Fő célkitűzése a magyar katonai hagyományok ápolása, a honvédelmi értékek megőrzése és átadása a jelen, illetve a jövő nemzedékének látványos bemutatók segítségével. A hagyományőrző lovas és gyalogsági katonák, a tüzérségi bemutatók, a nagyszámú robbantásimitáció, a puska sortüzek, a szuronyok, a kardok összecsapása pedig nem csupán a magyar katonai hagyományt elevenítik fel, hanem valódi élményt adnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A program:
Budavár, 2019. május 19. 13:00 – 14:00
Katonai hagyományőrzők díszmenete a Budai Várban
Megemlékezés és koszorúzás a Dísz téren, a Honvéd szobornál
Beszédet mond: Németh Balázs, hadtörténész
Megemlékezés és koszorúzás a Görgei szobornál
Beszédet mond: Székely Tibor, hő. huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai
Hagyományőrző Szövetség elnöke
Budavár, 2019. május 19. 16:00 – 17:00
Ostromjelenet a Kapisztrán téren, Díszmenet

Kapcsolódó Cikkek