EUR: 336,04 Ft
CHF: 313,05 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

Tuzson: Nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentésében

Az épített környezet egy korszak lenyomata, ezért nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentése, új funkciókkal megtöltése során, illetve abban, hogy “mit és hogyan építünk” – hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Pécsen.

Tuzson Bence a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett Találjuk ki Baranyát! – Építés hete című rendezvénysorozat keretében tartott háromnapos konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, nagy mértékben meghatározza az épített örökséghez való viszony azt, hogy a 21. század emberéről a következő generációk mit gondolnak majd.


Éppen ezért álláspontja szerint nagy jelentősége van annak, hogy “mit és hogyan építünk”, s ha “hozzányúlunk kulturális emlékeinkhez”, akkor azt “milyen módon tesszük”.

Kiemelte: az épített örökség nem pusztán falakat jelent, azt élettel kell megtölteni, hiszen a jövő Magyarországán ezeknek az épületeknek ugyanolyan jelentőséggel kell bírniuk, mint amilyen jelentőségük a múltban volt.


Feladatunk, hogy az épített környezeten keresztül is képesek legyünk átadni a múlt örökségeit a jelen és a jövő magyarsága számára, hogy ők is képesek legyenek a saját kultúrájukat megteremteni – hangoztatta a politikus.

Pécsről és Baranyáról szólva az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány támogatja a várost és a megyét abban, hogy az élhető Magyarország egyik legélhetőbb helyévé váljon. Kitért arra, hogy csak a Modern városok program keretében 100 milliárd forintos fejlesztések valósulnak meg Baranyában, s ezen belül csak a Pécsi Tudományegyetem 24 milliárd forintnál több forrásból végezhet beruházásokat.

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője azt mondta, a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassák azokat az épített értékeket, fejlesztéseket – a többi közt az oktatás, a kultúrafejlesztés, a közlekedés területén -, amelyek az elmúlt évtizedben jöttek létre, továbbá amelyek megvalósítása még hátravan. Szerinte ezek nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a térség Európa legélhetőbbjei közé tartozzon, s Magyarország a legélhetőbb államok egyikévé váljon.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt: bár Baranya kulturális öröksége páratlan értéket képvisel Magyarországon, a kormány részéről intenzív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés és -ösztönzés tekintetében is előrébb kerüljön a megye.

A rendezvénysorozat három napja alatt több mint harminc előadás hangzik el hétfőtől Pécsen és Sombereken, a többi közt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Egyházmegye részéről, emellett gazdasági társaságok és önkormányzatok képviselői szólalnak fel.

Kapcsolódó Cikkek