EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Életmód

Újítás! Ez az új vegán bor

Igazi különlegességgel rukkolt elő a Kristinus Borbirtok. Láthatóan a borászat sem szeretne lemaradni kínálatában azok felé sem, akiknek az étrendjébe semmilyen állati eredetű alapanyag nem fér bele.

Aki egyszer belekóstol a padthai életérzésbe, az nem engedi el könnyen. Hét éve nyitotta meg kapuit az első padthai wokbar, azóta pedig óriási rajongótáborra tett szert és már hét helyszínen várja látogatóit. Kínálatukban eddig is fontos szerepet játszottak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont az ételek mellett már a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a húsmentes étrend szerelmesei.


Nemcsak külföldön, de hazánkban is egyre többen hódolnak a vegetáriánus mellett a vegán étrendnek is. Egy statisztika 1 szerint ennek legfőbb oka az állatok védelme és az egészséges étkezés mellett a környezetünk megóvása. Egy másik felmérés 2 alapján Nagy-Britanniában már a népesség 1,16 %-a vegán, ami 600.000 főt jelent, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Bár Magyarországon még nem ennyire elterjedt a vegán életmód, az biztos, hogy itthon is egyre közkedveltebb az állati eredetű anyagokkal való érintkezéstől mentes ételek fogyasztása.

Az egészséges is lehet finom


A padthai wokbár hét évvel ezelőtti nyitása óta híve annak, hogy megmutassa, egészségesen is lehet jót és táplálót enni, ez alól pedig a húsmentes fogásaik sem kivételek.

Már eddig is kedveskedtek két vegán desszerttel a speciális étrendet követőknek, most pedig a fogyasztói visszajelzéseket meghallgatva kezd új együttműködésbe a Kristinus Borbirtokkal az étteremlánc, amely keretében májustól három másik Kristinus borral együtt a Muscat Lunel Selection Vegan 2018 vegán bor is kapható lesz minden padthai étteremben.

Ázsiai kapcsolatok és 101 hektár minőségi szőlő

A Kristinus Borbirtok 2005 óta képviseli a dél-balatoni terroir minőségi borait. A kínálatukban kapható 22 különböző bor közül a streetfood, a magyar konyha vagy a fine dining kedvelői is megtalálják a kedvencüket. A terület fehér fajtái közé tartozik a chardonnay, az Irsai Olivér, sauvignon blanc, szürkebarát, furmint, valamint a sárgamuskotály. A vörösöket a Merlot, a cabernet sauvignon, a pinot noir, a kékfrankos és a cabernet franc képviseli. A Kristinus jelenleg 7 országba exportálja termékeit, köztük Japánban és Kínában is megtalálhatjuk partnereiket, mivel boraik ízvilága különösen jól passzol az ázsiai konyhához.

Mit is jelent a vegán bor?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy mivel a bor szőlőből készül, ugyanúgy fogyaszthatják a vegán étrend követői is. Azonban, ha mélyebben megvizsgáljuk a bor készítésének eljárásait, akkor rá kell jönnünk, hogy a legtöbb bort derítik. Ez azt jelenti, hogy a borban természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil. Ez az eljárás pedig a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik. Ilyen például a tojásfehérje, marhacsontból kinyert étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén. A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, melyek burgonyából és zöldborsóból származnak.

Virágos és citrusos jegyek, könnyed vegán fogásokkal

A legújabb vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. A bor reduktív eljárással készült egy rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel. Ennek köszönhetően megjelennek benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek. A padthai wokbar munkatársai a Kristinus Borbirtok sommelier munkatársával közösen a vegán borhoz stílusosan vegán összeállítást ajánlanak, de emellett a Kristinus rozéja, fehérbora és vörösbora is kapható lesz, így a vendégek minden fogáshoz megtalálják a megfelelő választást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.