2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Program

Van cirkuszi emléke? Hozza el!

A Fővárosi Nagycirkusz 130. születésnapját ünnepeli 2019. június 27-én. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1889-ben ezen a napon nyitotta meg vasszerkezetű, hullámbádogból készült cirkuszépületét a Városligetben, mely azóta is Magyarország első és egyetlen kőcirkusza.


A cirkusz világnapja alkalmából tartott városligeti cirkuszparádé a Fővárosi Nagycirkusz előtt 
MTI Fotó: Kovács Attila

A jubileum alkalmából cirkusztörténeti kiállítást rendeznek. Szeretnék minél teljesebben bemutatni a Fővárosi Nagycirkusz elmúlt 130 évét, és ehhez a közönség segítségét is kérik “Kiállításunkhoz cirkuszi tárgyi emlékeket, személyes történeteket gyűjtünk. Olyan felajánlásokat várunk, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz. A tárgy lehet dokumentum (régi plakát, fotó, jegy, stb.), rekvizit, különleges, előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlék, stb. Várjuk szíves felajánlásaikat, hazai cirkuszi emlékeiket a cirkuszjegytől a régi, családi fotón át a különféle játékokig, cirkuszi kellékekig.


A tárgyak, amennyiben igényt tartanak rá, egy évre szóló kölcsönszerződéssel kerülnek felhasználásra. Adományozás esetén cirkusztörténeti gyűjteményünk részét képezik majd, és más kiállításainkon is felhasználjuk azokat. A tárgyakról digitális anyag (fotó, videó) készül majd, amely a későbbiekben online elérhetővé válik.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a tárgyak mérete a rendelkezésünkre álló tárlók miatt max. 40x40x40, ill. 40x80x40 cm lehet (szélesség x magasság x mélység). Lehetőség van azonban teljes kosztüm bemutatására is, és indokolt esetben természetesen nagyobb méretű tárgyak, rekvizitek bemutatását is megoldjuk.” – írja felhívásában a Fővárosi Nagycirkusz. A beérkező emlékeket a nagyközönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A felajánlókat családi cirkuszi belépővel és ajándékokkal jutalmazzák. A kiállítás bezárásakor valamennyi felajánlást visszaadják tulajdonosaiknak, azokat pedig, amelyeket a gyűjteményszámára ajánlanak fel, elhelyezik a cirkuszművészeti múzeumban.


Jelentkezni a felajánlandó emlékről készült fotóval és rövid leírással 2019. június 10-ig a [email protected] e-mail címen, vagy a 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12a postacímen lehet.  A feladványra  „Az én cirkuszom – a mi cirkuszunk” jeligét kell írni.

További információ:
Szonday Szandra kurátor, Joó Emese muzeológus, [email protected], 20 414 4344

Kapcsolódó Cikkek