EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Külföld

Véletlenül öltek meg rendőröket

Véletlenül afgán rendőröket ölt meg egy légicsapás a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, Laskargáh közelében, a kormányellenes tálib mozgalom elleni harcok közben – közölték helyi tisztviselők.

A tartományi tanács vezetője tudatta, hogy a légicsapást csütörtökön hajtották végre, miközben afgán rendőrök a tálib fegyveresekkel harcoltak Laskargáh közelében. A tisztviselő hozzátette, hogy a légicsapásban 17 rendőr meghalt, 14 pedig megsebesült.


Nem tudni, hogy a légicsapást az afgán vagy az amerikai erők hajtották-e végre. Az afgán biztonsági erők kérésére az amerikai erők rendszeresen támogatják műveleteiket.

Hilmend tartomány kormányzója, Mohamed Jaszin közölte, hogy a légicsapás ügyében vizsgálatot indítanak. A tálib mozgalom közleménye szerint az amerikai erők álltak a támadás mögött.

Az elmúlt hetekben országszerte egyre hevesebbé váltak az összecsapások a lázadók és a kormányerők között. A harcokban katonák és civilek százai vesztették életüket vagy sebesültek meg.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés hatalomra kerülését akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Kapcsolódó Cikkek