EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Sport

Zsigulival futott be a Hungaroringre Ayrton Senna

Huszonöt éve, 1994. május 1-jén szenvedett halálos balesetet az imolai futamon Ayrton Senna, minden idők egyik legkiválóbb Forma–1-es pilótája, akinek emlékét szobor őrzi a Hungaroringen.

Sennát nálunk is imádták, a Magyar Nagydíj első évtizedének legnagyobb sztárja volt, pedig olyan ászokkal versenyzett, mint Alain Prost és Nigel Mansell, mégis háromszor győzött Mogyoródon. Az évfordulókon szokásos megemlékezések helyett engedtessék meg egy személyes élmény felelevenítése! A brazil pilóta 1990-ben a Hungaroringen tesztelt a McLarennel. Legnagyobb meglepetésünkre egy régi 1200-as Lada – leánykori nevén: Zsiguli – taxival futott be a pályára, amit fotós kollégám meg is örökített. Néhány perccel később arról faggattam Sennát, nem tartja-e rangon alulinak fényes luxuskocsi helyett egy fapados Ladával befutni a Hungaroringre.


– Az autó minősége csak a versenyeken fontos, nem? A csapat rendelt egy taxit, és ilyen jött, van négy kereke, motorja, ennyi éppen elég. Mellesleg már én is vezettem ilyen kocsit – magyarázta nevetve a brazil ikon, aki 1986-ban, az első Magyar Nagydíjon saját kérésére beülhetett egy Zsiguli volánja mögé.

Senna a pályán kívül aranyos, karizmatikus sármőr volt, a versenyeken akarnok zseni, aki mindenáron a győzelemre tört. Az F1 történetének leggyorsabb versenyzője sikereinek csúcsán, harmincnégy évesen vesztette életét.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek