EUR: 326,60 Ft
CHF: 294,37 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Zuglói Fidesz: A kerület gazdálkodása ezer sebből vérzik a polgármester alkalmatlansága miatt

Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik – mondta Kovács Balázs (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi önkormányzati képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, a polgármester “egyre nagyobb káoszba lavírozza magát”, miközben továbbra sem tett semmit a napi egymillió forintos kárt okozó zuglói parkolási szerződések felmondása ügyében.


Hozzátette: csütörtökön szembesültek vele, hogy az önkormányzat tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal, a parkolási bevételek 338 millió forinttal maradtak el a tervezettől, a bérleti díjakból pedig több mint egymilliárd forintos kintlévősége van az önkormányzatnak.

Még a kerületi jegyző is azt mondta a 2019. évi zuglói költségvetésről, hogy sanyarú, egy alföldi közepes mezővárosban is jobb az óvodák, bölcsődék és egészségügyi ellátórendszer helyzete, mint amit Zugló önkormányzata meg tud engedni magának – fogalmazott.


Zugló rossz pénzügyi helyzetének egy oka van: “Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére, egyszerűen képtelen vezetni és üzemeltetni ezt a kerületet” – hangoztatta Kovács Balázs.

A politikus hozzátette: “számos kifizetetlen számla tornyosul” a polgármesteri hivatalban, tagdíjakat, jogi szerződések díját sem fizették ki, de nem fizették ki egy olyan beruházás tervezői díját sem, amit két hónapja a polgármester átadott.

Jelezte: információjuk szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. “Ha elindul, Zuglóval szemben a hivatalos csődeljárás kezdetét veszi” – fogalmazott, rámutatva: fővárosi kerülettel szemben még soha nem kezdeményeztek adósságrendezési eljárást, az olyan, mint gazdasági társaságoknál a csődeljárás, és gyakorlatilag “gyámság alá veszik a zuglói költségvetést”.

Kovács Balázs tájékoztatása szerint a zuglói önkormányzat a saját cégeit sem fizeti ki: a Zuglói Városüzemeltető Zrt.-nek több mint félmilliárddal tartozik az önkormányzat, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft.-nek pedig olyan sok adóssága gyűlt össze, hogy a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el a cég tavalyi beszámolóját.

Arra a kérdésre, hány cég felé tartozik az önkormányzat, a politikus elmondta: három hete közérdekű adatigényléssel fordult a polgármesterhez az ügyben, de a mai napig nem kapott választ. A normális kerületi gazdálkodás lényege a naprakész nyilvántartás a követelésekről és kintlévőségekről, és úgy sejtik, “komoly problémákat akar a titkolózással elfedni a polgármester” – tette hozzá.

Kovács Balázs kiemelte: a mostani zuglói vezetésben nem látnak garanciát arra, hogy menedzselni tudná Zugló gazdálkodását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek