EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

A nemzeti összetartozás évének nyilvánította az Országgyűlés 2020-at, vagyis a trianoni békeszerződés centenáriumát. A határozat ellen csak Gyurcsány pártja szavazott nemmel.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának kérésére szavaztak a honatyák arról, hogy 2020-at a nemzeti összetartozás emlékévévé nyilvánítsa a kormány, mert „a trianoni trauma óta eltelt szűk évszázad alatt tragikusan megfogyatkozott a magyarság az anyaországon túl, de a nemzeti együvé tartozás érzése megmaradt”.
A 166 igen szavazattal szemben csupán Gyurcsány Ferenc DK-jának öt képviselője szavazott nemmel. Ez persze nem meglepő, hiszen nem ez az első magyarellenes lépése a bevándorláspárti alakulatnak, amely a szavazati jogot is elvenné a határon túli magyaroktól.
A határozat kifejti: a parlament az Alaptörvényben rögzített felelősségviselése jegyében hozta meg a döntést „a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve”.

MTI/Kovács Tamás

A határozat értelmében Magyarország támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárokon túlnyúló összetartozásának tudatát.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a határozattal nem pusztán a trianoni tragédiára kívánnak emlékezni, hanem a térség népei felé tett új együttműködési ajánlat révén a közép-európai jövőt is szolgálni kívánják.
99 éves a trianoni szerződés
1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést. Ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.