EUR: 323,55 Ft
CHF: 292,04 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Életmód

A csok és a babaváró hitel együtt egy családi házat is érhet

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs hatása együttesen mutatkozik meg az új lakóparkok számában Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint.

Az idei első negyedévében 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt. Július elsejétől azonban a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható, mivel a kibővített csok használt lakásokra is kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget kínál. A falusi csok révén pedig összesen 2800 kistelepülésen igényelhető nyár közepétől állami támogatás. Azokon a településeken, ahol a falusi csok elérhető, a babaváró hitellel kombinálva ez összesen 15 millió forint állami támogatást jelent, és további 5 millió forint igényelhető felújításra, bővítésre.


A kedvezmény a legtöbb településen a családi ház szinte egészét fedezi. A falusi csokból kimaradt településeken használt lakás esetében a babaváró hitel és a három gyermek után járó 2,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás fordítható lakásvásárlásra, amely mellé 15 millió forint kedvezményes hitel vehető fel. Ez főként Budapesten bizonyulhat kevésnek egy minimum 60 négyzetméteres lakás vagy családi ház vásárlásához, ezért itt fontos lehet az önerő kérdése.

Vidéki városokban az állami támogatás és a kedvezményes hitel révén használt lakásokra lehívható 27,2 millió forint, valamint az új lakásokra elérhető 35 millió forint elegendő lehet egy lakás megvásárlására.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek