EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Veszprém

A könyv elrepít, vagy segít megérteni a valóságot

A jubileumi, 90. Ünnepi Könyvhetet múlt csütörtökön nyitották meg a Kossuth utcán: könyvek széles választéka, érdekes előadások, dedikálások és meglepetésvendégek várták az olvasás szerelmeseit szombatig.

– Manapság sokszor halljuk, hogy a nyomtatott könyv jelentősége csökken, hiszen számos elektronikus eszköz pótolja a papíralapú olvasmányokat, amelyek idővel teljesen átvehetik a könyvek helyét – fogalmazott Hegedűs Barbara, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.


Hegedűs Barbara szerint az igazi könyvélményt csak a papír adhatja meg (fotó: Domján Attila)

Bár az e-book és az okostelefon térhódításával tényleg egyre kevesebben vesszük kezünkbe a vaskos köteteket, az igazi könyvélményt csak a nyomtatott forma adhatja meg, így valószínűleg mindig lesz létjogosultságuk a könyvek papíralapú, kézzel fogható változatainak.

Hegedűs Barbara szerint semmi nem pótolhatja azt az élményt, hogy egy könyvet a kezünkbe veszünk, megérintünk, megszagolunk, lapozgatunk, vagy azt a pillanatot, amikor belépünk egy könyvtárba, és megérint minket a könyvek tudása, ereje.


A kiadók – köztük veszprémi intézmények is – a Kossuth utcán várták az olvasás szerelmeseit (fotó: Domján Attila)

– A könyv tanít, oktat, segít elcsendesedni, elmélyülni, messzi világokba vihet, vagy éppen megértetheti velünk saját valóságunkat – mondta.

– Az olvasást sokan a magánnyal azonosítják, egyéni tevékenységnek titulálják, ám ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a könyveknek közösségformáló hatásuk is van – fűzte hozzá a frakcióvezető, aki gondolatai zárásául azt kívánta, hogy legyen mindenkinek ideje pihenni, elcsendesedni, gazdagítani olvasásélményeit.

A veszprémi könyvhetet dr. Csókay András világhírű idegsebész nyitotta meg (fotó: Domján Attila)

Dr. Csókay András világhírű idegsebész személyes élményeit osztotta meg a közönséggel: elmondta, mit jelent számára a könyv, és hogyan alakította az életét. A hit törékenységének, a tanítvánnyá válásának és a könyvek erejének példáján keresztül mesélte el saját történetét arról, hogyan nyílt meg szíve, és tanulta meg befogadni a misztikus tapasztalatot.

– Az életemben azt tapasztaltam meg, hogy amíg nem építem ki könyvek által a belső kapcsolatot, addig könnyen elszállhat a hit: könyvek százait olvastam el, és egyre erősödött a hitem.

Író-olvasó találkozókra, könyvbemutatókra várták a közönséget (fotó: Domján Attila)

Dr. Csókay András szerint az olvasás élményén kívül nagyon fontos dolgot kaphatunk a könyvektől: élő hitet, ami az életünket irányítja.

A szombatig tartó háromnapos rendezvényen egészen estig várták az érdeklődőket a könyvesboltok és kiadók standjainál, illetve több helyszínen neves szerzők, írók, költők előadásai, bemutatói, zenei produkciók és dedikálások színesítették a könyvek ünnepét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.