EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Belföld

A kormány elkötelezett a minőségi oktatás megteremtésében

A kormány továbbra is elkötelezett a minőségi oktatás megteremtésében, a köznevelési törvény parlament előtt fekvő módosításának célja pedig éppen az, hogy a köznevelés még inkább képes legyen betölteni rendeltetését, azaz általános műveltség és versenyképes tudás birtokában lévő fiatalokat képezzen – közölte az oktatási államtitkár pénteken az Országgyűlésben, az előterjesztés vitájában.

Bódis József expozéjában ismertette az indítvány részleteit, köztük azt, hogy az intézményvezetőknek az intézmény létszámától függő pótlékot és ösztönzési keresetkiegészítést lehessen megállapítani.


Fontosnak nevezte továbbá, hogy az óvodába járási kötelezettség alól csak a legindokoltabb esetben lehessen felmentést kapni.

Közölte azt is, hogy a magántanulói jogviszonyt az egyéni munkarend váltja fel, engedélyezése pedig intézményi szintről egy hatósághoz kerül az egységes jogalkalmazás érdekében.


A javaslat eleget tesz a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekeket érintő jogi garanciákra vonatkozó alkotmánybírósági jelzésnek is – tette hozzá Bódis József.

Végül elmondta, hogy a tankönyvellátás szabályait ezentúl nem önálló jogszabály, hanem a köznevelési törvény tartalmazza majd.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási verseny van a világban a szakképzett munkaerőért

    Óriási verseny van a világban a szakképzett munkaerőért

    Óriási verseny van a világban az országok között a szakképzett munkaerőért, ebben Magyarország jó helyen áll, mutatja ezt az is, hogy minden eddiginél több szakmában tudott versenyzőt nevezni a fiatal szakemberek világversenyére – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek, miután Kazanyban vasárnap felkereste a WorldSkills rendezvényen induló magyar versenyzőket.

  • Augusztus utolsó napjaiban is meleg marad az idő

    Augusztus utolsó napjaiban is meleg marad az idő

    Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyárias meleg, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal. Továbbra is sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek záporok, zivatarok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.