EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően emelkednek a bérek is

A magyar gazdaság egésze jól teljesít, alapvetően ennek köszönhető, hogy emelkednek a bérek is – hangsúlyozta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH pénteken tette közzé, hogy áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 371 100 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 381 700 forint volt, ami 9,0, illetve 7,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 246 800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 254 300 forint volt, 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első négy hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,4 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.


A PM államtitkára kiemelte, hogy a versenyszférában 11,4 százalékkal növekedtek a bérek az év első négy hónapjában, nagyobb mértékben, mint a közszférában.

Bodó Sándor elmondta, a kormányzati intézkedések komoly szerepet játszanak a gazdaság élénkítésében. Példaként a szociális hozzájárulási adó július 1-jétől érvényes csökkenését említette, ami bérfejlesztésre is lehetőséget biztosít a munkaadóknak.


Az államtitkár kitért arra, hogy a bérek minden ágazatban nőttek áprilisban, jócskán az átlag felett teljesített a turizmus, a vendéglátás, az építőipar, valamint egyes gépipari területek.

A kilátásokról szólva Bodó Sándor úgy fogalmazott, a családokat segítő intézkedések az építőiparban komoly lehetőségeket teremtenek. A megfelelő adókedvezményekre, a munkaadók és a munkavállalók által megkötött tartós megállapodásokra a következő időszakban is lehet építeni. Az ország különböző részein eltérő mértékben ugyan, de jelentős igény van szakképzett munkaerőre, és ez is láthatóan emeli a béreket. A versenyképes bérek miatt is egyre többen térnek vissza külföldről a magyar munkaerőpiacra – emelte ki az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 • Rekordösszegű útdíj folyt be az első félévben

  Rekordösszegű útdíj folyt be az első félévben

  Rekord összeget, bruttó 186,3 milliárd forintot fizettek be a magyarországi utakat használók az idei első félévben, 15 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban – mondta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.