2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Veszprém

A nemzeti összetartozás napja nem gyásznap

Bár a sebek, amelyeket Trianon ejtett nemzetünk testén, mindmáig sajognak, a trianoni döntés napja nemzetünk újjászületésének napjává vált – mondta Porga Gyula polgármester a Fidesz–KDNP a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésén.

Porga Gyula hangsúlyozta: a nemzet él, nem kell gyászolni (fotó: Kovács Bálint)

Június 4-én az Óváros téri országzászló előtt, nyári záporesők közepette tartott megemlékezést és koszorúzást a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója alkalmából a Fidesz-KDNP veszprémi szervezete. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.


– Az első világháborút lezáró békeszerződés aláírását követően az őshonos magyar népesség jelentős része öt, a mai állapot szerint nyolc másik állam fennhatósága alá került. Az elcsatolt területekkel és a magyar népességgel együtt történelmi és kulturális emlékhelyeink jelentős része manapság határainkon túl, más államok területén található – emlékeztetett.

Az országzászlónál emlékezett a Fidesz-KDNP (fotó: Kovács Bálint)

Porga szerint a világtörténelemben szinte példátlan trianoni békediktátum ugyan több részre szakította Magyarországot, de nem tudta elpusztítani nemzetünket.


– Június 4. nem gyásznap, hanem az újjászületés napja. Kényszerű, a körülmények által kikényszerített újjászületés ez, amely azonban megmutatta a világnak: a magyarság nemcsak egységes nemzet, de életképes is, dacára a borzasztó, sokszor embertelen körülményeknek, amelyek a magyarságot 1920-tól kezdődően sújtják. Meggyőződésem, hogy nemzetünk életképessége összetartozásunkban, egységünkben rejlik.

A pártok politikusai és szimpatizánsai együtt vettek részt a nemzeti összetartozást ünneplő megemlékezésen (fotó: Kovács Bálint)

Ez az összetartozás, ez az egység országhatárok fölött áll. Összetartozásunkat, egységünket sem nagyhatalmak, sem tragikus történelmi események nem vehetik el tőlünk – mondta.

– Az újjászülető Magyarország hősei azonban azok a magyar testvéreink is, akik az anyaországtól elszakítva, a nemzeti megmaradás mindennapi küzdelmeiben helytállva idegenben őrzik magyarságukat, és szolgálják ezzel a magyar nemzet fennmaradását – hangsúlyozta a polgármester.

Az országzászlónál Ovádi Péter parlamenti képviselő is virágot helyezett el. (fotó: Kovács Bálint)

Nem ez volt azonban az egyetlen témához illő program a nemzeti összetartozás napján Veszprémben: a megyei levéltárban mutatták be Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, amely tárgyilagosan mutatja be a Székely Hadosztály történetét. A könyvben elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk, a szerzők egy olyan kor krónikásai, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hendrix-műsor Tátraival

    Hendrix-műsor Tátraival

    A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.