EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Életmód

App segít a dohányzásról való leszokásban

Egy japán egyetem és egy orvostudományi vállalkozás kutatói okostelefonos applikációt dolgoztak ki, amely hatékonyan segíti használóját a dohányzásról való leszokásban.

A Keio Egyetem és a CureApp vállalkozás bejelentette, hogy a japán kormánnyal engedélyeztetni akarja az applikációt mint lehetséges orvosi eszközt a nikotinfüggőség elleni harcban, valamint az egészségbiztosítási rendszerben is. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a beteg feljegyezze a leheletében lévő szén-monoxid szintjét, amit egy különálló eszközzel mér meg. Az illető egészségi állapotára jellemző más adatokat is rögzít, továbbá a beteg állapotának megfelelően orvosi tanácsot ad.


A tokiói kutatók az applikációt mintegy 570 ember körében tesztelték, olyanokat vontak be, akik 2017 októbere és 2018 vége között az ország 31 egészségügyi intézményében orvosi segítséget kértek nikotinfüggőségük miatt. A résztvevők 64 százaléka hat hónappal később már nem dohányzott, ez mintegy 13 százalékkal kedvezőbb adat az applikációt nem használó kontrollcsoport eredményénél. – Az alkalmazás a kórházon kívül nyújt mentális segítséget azoknak a betegeknek, akik egyedül harcolnak a nikotinfüggőség ellen – mondták a kutatók.

Kapcsolódó Cikkek