EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

A következő napokban még melegebb lesz a meteorológiai szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint. A kormány életbe léptette a vörös kód figyelmeztetést.

Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig kiadta legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót.


Csütörtökön a fővárosi napi melegrekord is megdőlt. Újpesten 35,3 fokig melegedett a levegő.

Péntekre a meteorológiai szolgálat már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki. Felhívta a figyelmet továbbá az extrém UV-B sugárzás veszélyére is.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint szombaton akár 37 fok is lehet. Vasárnap zivatarokkal érkezhet kisebb enyhülés.

A katasztrófavédelem honlapján elérhető a légkondicionált, bárki által igénybe vehető helyiségek listája.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy szerda délután érvénybe lépett a vörös kód figyelmeztetés, amelynek lényege, hogy amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot, a szociális intézményeknek fogadniuk kell a náluk jelentkező hajléktalanokat. A figyelmeztetést egyelőre vasárnapig adták ki.

/Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy a tartós kánikula miatt szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tudatta: péntektől tűzgyújtási tilalom lép életbe az erdőtűz fokozott kockázata miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Közleményük szerint az intézkedés oka, hogy az elmúlt napok átlagosnál melegebb és csapadékmentes időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avarréteg kiszáradt.

A miskolci strandok június 14. és 16. között a hőségriadó miatt hosszabb nyitvatartással fogadják a fürdőzőket az önkormányzat tájékoztatása szerint.

A kánikula stresszt jelent a szervezetnek

A hőség stresszt jelent a szervezetnek – mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A szakember kiemelte: a hőségben különösen fontos a sok folyadék fogyasztása. A víz, a hozzáadott cukor nélküli gyümölcslé, limonádé és a tea mellett az ivójoghurtot is ajánlotta.

Azt mondta: a hőségben veszélyeztetettek a fizikai munkát végzők, a gyermekek, a kismamák és a betegek.

A klímaváltozásban az embernek alapvető szerepe van

Az embernek alapvető szerepe van a klímaváltozásban, de az időjárás szélsőségeit nemcsak a globális felmelegedés, hanem egyéb tényezők is alakíthatják – mondta Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

/Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Azt mondta, a földi időjárást a Nap tevékenysége is befolyásolja, és az idei megfigyelések alapján sokkal kevesebb – a Nap aktivitását jelző – napfolt volt, mint eddig. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Föld tengelyének apró elmozdulása is “hihetetlen klímaváltozást” okozhat. Ilyen tengelyelmozdulást figyeltek már meg nagyobb földrengések után is – tette hozzá.

Juhász Árpád szerint arról nincs vita, hogy a klíma melegszik és az embernek ebben alapvető szerepe van. Problémának nevezte, hogy a párizsi klímaegyezményben is az országokra hagyták emissziójuk csökkentését, de ezt nem teszik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – Solár

  Maul Pincészet – Solár

  Elsőre hűvös, de szépen nyíló illatok. Még egy pörgetés a pohárban és robban. Intenzív, tiszta és roppant elegáns.

 • Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Novozánszki Fanni feltételezett gyilkosának szabadon bocsátása óta. A világhálót elárasztó méltatlankodó kommentek mellett fenyegetéseket is kapott a házi őrizetbe helyezett férfi.

 • 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

  2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

  A nemzeti összetartozás évének nyilvánította az Országgyűlés 2020-at, a nemzetet feldaraboló 1920-as trianoni békeszerződés centenáriumát, ennek értelmében jövőre a kormány itthon és az egész világon támogatja olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, amelyek erősítik a magyarság összetartozásának tudatát.