EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Életmód

Az elhízás a szülők felelőssége is!

Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. Az elhízás számos betegség kialakulásával függ össze. 

A gyermekek tekintetében sem jó a helyzet, hiszen 3 év felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak száma. Ez azt jelenti, hogy míg a teljes gyermekkorú populáció tagjai közül minden negyedik-ötödik érintett, addig a 15-16 éves lányok között már 30 százalékhoz közelít a súlytöbblettel rendelkezők aránya. Az életkor előrehaladtával a súlygyarapodás felnőttkorban sem áll meg, hiszen míg a 18–34 évesek harmada túlsúlyos vagy elhízott, addig a 65 évesnél idősebbek között már 10 emberből 8-at érint ez a probléma. Már újszülöttkorban tehetünk azért, hogy gyermekünk testsúlya a normálishoz közelítsen: ennek egyik biztosítéka az anyatejes táplálás, ami hatékonyan szabályozza a csecsemő anyagcseréjét. Később is inkább gyümölcsöt adjunk édességek helyett, a csoki- és cukor-, valamint a csipszfogyasztást pedig korlátozzuk az ünnepi alkalmakra. Inkább házi sütésű, lehetőleg alacsony kalóriatartalmú tésztákkal elégítsük ki az édes íz iránti igényt. Kerüljük a cukrozott italokat, ezek különben is alkalmatlanok a szomjoltásra. Az is a szülőkön múlik, hogy a gyerekek mikor ismerik meg a gyorséttermek kalóriabombáit, és abban is jelentős szerepe van az otthoni mintának, hogy a zöldség és a főzelék szitokszó lesz-e, vagy finom étel. Az evés kultúrájának megtanítása és természetesen a mozgás szeretetének átadása is a mi feladatunk.


A kutatások szerint a túlsúlyos gyerek gyakran boldogtalannak érzi magát – Profimedia, Alamy

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Különleges, csábító fogások

  Különleges, csábító fogások

  Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását.

 • Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Alexander Kjerulf boldogságkutató megtalálta a munkahelyi boldogság titkát. A dán szakember szerint ez nem a fizetésemeléstől, az extráktól és az előrelépéstől függ. Az alapmondat: ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

 • A coach a lélek edzője

  A coach a lélek edzője

  Ma már szinte hétköznapi kifejezésnek számít a coach. De vajon tudjuk-e, hogy mivel foglalkozik ez a szakember? A coaching amellett, hogy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, hozzájárul a továbblendüléshez és az elakadások megoldásához.