EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,12 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Az EU-nak az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába kell haladnia

Az Európai Unió (EU) következő ötéves stratégiája és a személyi kérdések ügyében is olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gulyás Gergely a stratégiát illetően kiemelte: Magyarország világossá tette, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra. Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket, és Magyarország e tekintetben is próbál példamutató tevékenységet folytatni – tette hozzá.


Közölte: az is lényeges, hogy az EU a következő ötéves időszakban nyissa meg a nyugat-balkáni országok előtt a csatlakozás perspektíváját, mert több ország sokat tett azért, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások előbbre haladjanak, de úgy tűnik, az EU nem áll készen új tagállamok felvételére.

A miniszter kitért arra, hogy a klímastratégia is az EU-csúcs napirendjén lesz, és Magyarország példamutató eredményeket tud felmutatni. Ezen a területen is közös álláspontot alakítanak ki a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), erről a mai csúcs előtt egyeztetnek a kormányfők – tette hozzá.


Megjegyezte: ma a párizsi klímacélok teljesítése is lehetetlen atomenergia nélkül.

A személyi kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a visegrádi országok egyeztettek és közös álláspontot képviselnek a csütörtökön kezdődő uniós csúcson. Valamennyi visegrádi ország egyetért abban, hogy nem támogatják a Spiztenkandidat-(csúcsjelölti) rendszert, valamint nem támogatják Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére – közölte.

A miniszter szerint a Spiztenkandidat-rendszer ellentétes a lisszaboni szerződéssel és a közösségi joggal, téves átengedni a pártcsaládoknak ezt a fontos döntést. Manfred Weber pedig világossá tette, hogy nem tart igényt annak a pártnak a támogatására, amelynek a legnagyobb bizalmat szavazták meg a magyarok az európai parlamenti (EP-) választáson – emlékeztetett. Hozzátette: egyébként is olyan vezetőkre van szükség, akik egyetlen tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években.

Gulyás Gergely kiemelte: a V4-nek nincs kimondottan egy jelöltje az uniós intézmények élére, de többet is elfogadhatónak tart. Fontos, hogy jelentős intézményvezetői tapasztalattal rendelkező és nyílt konfliktust egyetlen tagállammal sem vállaló vezetők álljanak az uniós intézmények élén – magyarázta.

Kérdésre válaszolva Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóról azt mondta: ő azok közé tartozik, akiket tudnának támogatni.

Arról is beszélt, hogy addig van értelme a Fidesznek az Európai Néppártban (EPP) maradnia, amíg úgy érzi, hogy segíthet a pártcsaládnak. Nem a Fidesz szorul segítségre, hanem az EPP, ezt mutatják a legutóbbi EP-választáson a Fidesz, illetve az EPP által elért eredmények. A Fidesz örülne, ha tapasztalatait megoszthatná a néppárttal, hogy az saját értékeit megőrizni képes, a jövőről világos elképzelésekkel rendelkező pártcsalád legyen – mutatott rá.

Az úzvölgyi katonatemetőben történteket a miniszter tűrhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, a román hatóságoktól azt várják, hogy a jövőben szavatolják a temetők békéjét és biztonságát. Az pedig nem a magyar diplomácia kudarca, hogy bár a magyar külügyminiszter berendelte, a budapesti román nagykövet nem jelent meg a Külügyminisztériumban, hanem egy másik ország kulturálatlansága.

Nikola Gruevszki ügyéről Gulyás Gergely azt mondta: semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állnak a volt macedón miniszterelnökkel, őt olyan mértékben segítik a hatóságok, mint minden hasonló menekültstátusban lévő embert. Azt mondta, nincs információja arról, hogy a hatóságok által megadott menekültstátusában bármi változás lenne, a kiadatási kérelemről pedig a bíróság dönt.

Arra a kérdésre, hogy még jelentős számú pénzintézeti ügyfél esetében nem történt meg a szükséges azonosítás, a miniszter úgy reagált: ha szükséges határidő-módosítás, akkor a kormány azt várja a bankoktól, hogy ezt kezdeményezzék. Ehhez rendeletmódosításra lenne szükség – tette hozzá.

Gulyás: a családok költségvetése a jövő évi

A családok költségvetésének nevezte a jövő évit a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben. A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására – közölte. A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásának, és azért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra is hasonló mértékben fenn lehessen tartani, illetve hogy legalább 2 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot. Gulyás Gergely tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány plusz forrásokat biztosít szúnyogirtásra, miután a szúnyoginvázió mértéke sok településen aggasztó. A következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.