2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Az uniós állampolgárok szerint az EU nem képviseli az érdekeiket

Egy friss felmérés szerint az európai emberek több mint fele úgy véli, az Európai Unió nem az ő legjobb érdekük szerint cselekedik. A legtöbb ellenérzés Olaszországból, Görögországból és Franciaországból érkezett. Az uniós állampolgárok ezen felül aggódnak még a demokrácia és a pénzügyi helyzet miatt is – sokak szerint az országaik nem tudnának kezelni egy újabb válságot – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A közvélemény-kutatást a német Dalia Research és az Alliance of Democracies Foundation készítette el 150 ezer ember bevonásával. A válaszadók 52 százaléka szerint a brüsszeli politikai elit nem veszi figyelembe az érdekeiket. A legfőbb ellenállás az olaszok, a franciák és a görögök részéről érkezett. A felmérésben megkérdezett olaszok 69 százaléka úgy vélte, a Brüsszelben meghozott döntések nem képviselik az olasz emberek érdekeit. Az unióban Olaszország rendelkezik a második legnagyobb adóssággal Görögország után, ami miatt többször is szembekerültek már a brüsszeli döntéshozókkal – közli a V4NA.


A portál beszámolója szerint A felmérésből az is kiderült, hogy az uniós állampolgárok szerint a bankok és a pénzügyi szektorok negatív hatással vannak a demokráciára. Ez a vélemény főleg Görögországban nagyon erős, ahol alig egy évtized telt el a válság óta. Szintén a válaszadók több mint fele vélekedett úgy, hogy az országa nem tudna kezelni egy újabb pénzügyi válságot. A kutatás kitért a demokráciára is, amit az egész világon vizsgáltak. Eszerint az emberek sokszor nincsenek megelégedve az ország berendezkedésével. A nyugat-európaiak véleménye szerint pedig a bankok és a közösségi média veszélyt jelentenek a demokráciára.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.