EUR: 325,34 Ft
CHF: 293,41 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban

Brit kutatók azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban, a betegség megjelenése előtt 15-20 évvel.

A Parkinson-kór első jelei a páciens szerotonin-rendszerében észlelhetők, amely a hangulatot, az alvást és a mozgást irányítja – állapították meg a londoni King’s College kutatói a The Lancet Neurology című szaklapban csütörtökön megjelent tanulmányukban.


A felfedezés elvezethet új diagnisztikai eljárásokhoz és újfajta kezelésekhez.

Még mindig rengeteg kérdés megválaszolatlan a gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatban, amelyben világszerte mintegy tízmillióan szenvednek. Ez egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely az érintetteknél többek között kontrollálhatatlan remegést és kognitív problémákat okoz. Diagnosztizálása az agyban lévő egyik fehérje, az alfa-szinuklein felhalmozódásának kimutatásával lehetséges.


Az agyban lejátszódó káros folyamat oka egyelőre ismeretlen. Egyesek olyan génhibával születnek, amely szinte minden esetben Parkinson-kórt idéz elő.

A londoni tudósok megvizsgáltak 14 génmutációval bíró pácienst és összehasonlították az eredményeket 65 génhiba nélkül élő Parkinson-kóros beteg, valamint 25 egészséges önkéntes adataival. Megállapították, hogy a parkinsonos pácienseknél jóval a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változások következtek be a szerotoninrendszerben.

A szerotoninfunkció “kiváló jelzése annak, hogy mennyire előrehaladott a Parkinson-kór” – hangoztatta Heather Wilson, a King’s College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének munkatársa.

A szerotoninrendszerről alkotott kép ezért “értékes eszköz arra, hogy felismerjék a magas kockázatú egyéneket” és végigkövessék betegségük előrehaladását – emelte ki Wilson.

Ha a szerotoninszint alapján a Parkinson-kórt korábban lehet diagnosztizálni és jobban felügyelhető a betegség lefolyása, az akár “új és jobb kezelések felfedezését segítheti” – fejtette ki Beckie Port, a Parkinson’s UK nevű szervezet munkatársa, aki maga nem vett részt a kutatásban.

A felfedezés jelentőségének felméréséhez azonban további tanulmányokra van szükség. Remélhetőleg az új ismeretek “számtalan életet változtatnak meg” – tette hozzá Port.

Kapcsolódó Cikkek

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

 • Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.