EUR: 346,17 Ft
CHF: 321,42 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Extra

Dévényi Tibi bácsi: A főzőtudományom sokat segített a csajozásban

Dévényi Tibi bácsinak két hobbija van: a főzés és a sztorizás. Nemrég megjelent könyében pedig mindkettő helyet kapott. A lemezlovas régi retro családi recepteket és mindegyikhez egy érdekes vagy éppen vicces történetet is megoszt az olvasókkal. 

Dévényi Tibor (Fotó: Máté Krisztián)

Dévényi Tibi bácsi negyvenéves koráig agglegény életet élt. Ez idő alatt pedig kénytelen volt megtanulni főzni, ami hamar a hobbijává vált. – Hosszú évekig éltem egyedül, és hát rá voltam kényszerülve arra, hogy megtanuljak főzni. Az édesanyám és a nagymamám remek szakácsok voltak, tőlük meg a szakácskönyvekből lestem el az igazi magyar retro ételeket. Az alapok után pedig jó magam is kifejlesztettem pár fogást, mint például az olasz szelet, ami sült húsból és paradicsom raguból áll – kezdte a 73 éves lemezlovas, aki hamar rájött, hogy egy főzni tudó férfi igazán vonzó lehet a nők számára.


– Bevallom a főzőtudományom sokat segített a csajozásban. Az aktuális barátnőim mellett pedig a barátaim és a családom is imádták, és mai napig imádják  a főztöm. A hétköznapokban inkább a párom, Bea főz otthon, de olykor én is kedveskedem neki egy-két Dévényi-féle retrofogással – mondta Tibi bácsi.

A Retro Rádió műsorvezetője féltve őrzött családi receptjeit pedig a nemrég megjelent Mikrofon a Húslevesben című könyvében osztja meg a nagyvilággal. – Nagyon hódít a retro láz a fiatalok körében. Innen jött az ötlet, hogy nemcsak a régi nagy slágereket, de az igazi hazai ételeket is szeretném megismertetni az emberekkel. Olyan fogások receptjei kerültek a könyvbe, amit gyermekként a szüleim és a nagyszüleim készítettek nekem, és a mai fiatalság mégcsak hírből sem ismeri. Ilyen például a túróscsúsza, szalontüdő, grízes tészta, tojásos lecsó vagy egy jó gulyás. Ezeket mind megtalálják az olvasók –  magyarázta Dévényi, aki a receptek mellé egy-egy érdekes sztorival is szolgál.


– Két hobbim van a főzés és a sztorizás. Ezt szerettem volna ötvözni, így az ételek mellé egy hozzájuk kapcsolódó sztorit is elmesélek. A könyv szerzőjével, Lukács Gabriellával stílusosan különböző éttermekbe ültünk be és ott elevenítettem fel a kedves emlékeimet. Például drága Aradszky vagy Komár Laci barátomról, akik sajnos már nincsenek köztünk, de rengeteg bulit csináltunk végig együtt.

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek