EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Drónnal mentik a bajbajutottakat

Drónflottát állítottak „hadrendbe” a Balaton partján. Az egyelőre három „minihelikopterből” álló flotta két egysége: Alfa és Bravo a bajbajutottak felderítésében nyújthat segítséget, a harmadik, Charlie egy magától felfújódó mentőegységet képes ledobni a vízbe.

A Balaton a vízimentők szerint már így is Európa egyik legbiztonságosabb tava, de mostantól újabb technológiával igyekeznek még inkább bebiztosítani a nyaralók nyugalmát a tónál. A Magyar Telekom támogatásával három drón: két DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drón és egy Phantom 4 Advanced professzionális drón került a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatához (VMSZ).


– A két felderítő, Alfa és Bravo fejlett kamerájuknak köszönhetően akár rossz látási körülmények között is felkutathatják a vízben vagy a vízparton bajba jutott nyaralókat, fürdőzőket, 100 decibeles hangszórójuk segítségével a vízen az embereket élőben lehet irányítani vagy akár biztatni, ami krízishelyzetben életmentő is lehet – magyarázta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. – Charlie, a mentődrón pedig egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt képes az esetlegesen bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani, amibe belekapaszkodhatnak a mentőhajó érkezéséig.

A drónflotta egy kísérleti projekt, a vízimentők és a Telekom az idei szezon tapasztalatain alapulva igyekszik olyan koncepcióval előállni, amely a felhasznált eszközök számának, fajtájának pontos meghatározásával, a szolgáltatás kiszélesítésével akár teljes lefedettséget tudnak biztosítani a Balatonon és más vízpartokon.


Drónpilótákat a VMSZ munkatársai közül képeznek majd a drónok forgalmazásával foglalkozó Duplitec Kft. szakértői. A drónpilóták a rendszer teljes kiépülése után folyamatos lefedettséggel igyekeznek majd pásztázni a tó felületét.

– A gépek akkumulátorai 25-30 perces repülési időt tesznek lehetővé, de rengeteg tartalékot kaptunk, azok cserélgetésével a repülési idő most is jelentősen kitolódik. Ráadásul a gépek maximális repülési sebessége 72 kilométer óránként, vagyis extrém esetben a hivatalos 5-8 kilométeres hatótávolságnál jelentősen nagyobb távra is képesek lehetnek eltávolodni – hangsúlyozta Bagyó Sándor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában adott interjút szerdán a családvédelmi akcióterv nemrégiben életbe lépett elemei kapcsán.

 • Ott marad a kerítés, ahol van

  Ott marad a kerítés, ahol van

  A kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja – jelentette ki Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára.

 • Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésében.