EUR: 344,62 Ft
CHF: 320,59 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

A Hableány matrózának édesanyja: Nem haragszom a Viking kapitányára

„Nincs harag a szívemben a Viking kapitányával szemben, hiszen nem szándékosan követett el egy ilyen súlyos hibát” – nyilatkozta a Lokálnak Julika néni, akinek fia, János matrózként dolgozott a hullámsírban pihenő Hableány fedélzetén. A férfi öccse, Tibor mindennap keresi a testvérét. 

Mint ismert, május 29-én este a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A Hableány hét másodperc alatt süllyedt el, dél-koreai utasai közül heten meghaltak, és ugyanennyi túlélőt találtak. A kétfős magyar személyzettel együtt 21 embert még keresnek.


Lapunk megkereste a szerencsétlenül járt Hableány fedélzetén matrózként dolgozó 53 éves Pethő János édesanyját, Julika nénit. A latin nyelvet oktató 81 éves tanárnő tudja, hogy nincs rá sok esély, de bízik benne, hogy talán csoda történt.

„Jani gyerekként kajakozott, imádta a vizet – mutat az ablakon túl hömpölygő folyóra a tanárnő. – Talán a Hableány fülkéjében maradt még levegő, és a társával ott várja, hogy megmentsék. Nincs bennem harag az ukrán kapitánnyal szemben, mert ember szándékosan ilyen hibát nem követ el.”


János az egyik magyar, akit keresnek. Öt éve dolgozott hajósként és bárkinek segített ha bajban volt

Julika néni a tragédia óta ki se lépett a lakásából. Mint mondja, János öt éve dolgozott hajósként, a viharban sem félt vízre szállni, volt, ha másik hajó került bajba, ő azonnal sietett, és segített a mentésében. Az édesanya azt is elárulta, hogy az volt a fia terve, hogy jövőre leteszi egy nagyobb utasszállító hajó vezetéséhez szükséges vizsgát.

„Egyik este leült mellém, és azt kérte, ha meghal, a Dunába temessük el. Úgy döntöttünk, teljesítjük a kívánságát, a hamvait a folyóba szórjuk majd. Jani két éve talált rá az élettársára, akivel példásan éltek együtt. Őt is nagyon megviselte a baleset, kedves, gondoskodó társa volt a fiamnak. Sírva vigasztaltuk egymást a telefonban. Most a kisebbik fiamba, Tiborba kapaszkodom, tőle várom a híreket.”

Pethő Tibor a tragédia másnapján órákon át kutatta a folyópart dél-pesti szakaszát, hátha kisodorta bátyját a Duna. Hiába.

“Mindennap kimegyek a rakpartra, ahol a hajó elsüllyedt.” – mondja Pethő Tibor az eltűnt matróz öccse

„A bátyám volt a példaképem, miatta kezdtem kajakozni, őt követtem a katonai főiskolára is – mondta a Lokálnak Pethő Tibor nyugállományú honvéd őrnagy. – Mindennap kimegyek a rakpartra, ahol a hajó elsüllyedt. Egyik pillanatban még azt hiszem, hogy a bátyám valahol a Duna-parton átázva segítségre vár, a másikban pedig szembesülök a valósággal. Jani egyik kollégája írt üzenetet, hogy a bátyám az elsüllyedt Hableány fedélzetén volt. Én pedig nem mertem felhívni az anyukámat a rossz hírrel.”

Letartóztatták a balesetet okozó hajóskapitányt
A bíróság egy hónapra letartóztatta a Viking Sigyn nevű szállodahajó ukrán kapitányát. A gyanúsított 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. A szállodahajó 64 éves kapitányát gyanúsítotti kihallgatása után még csütörtökön vették őrizetbe. C. Yuriy egyébként a kihallgatásán azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek, és álláspontja szerint nem hibázott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek