EUR: 345,12 Ft
CHF: 321,11 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Egyszülős családokat ünnepeltek

Egy éve nyitotta meg kapuit az első Egyszülős Központ Budapesten. Ennek alkalmából díjazták a legtiszteletreméltóbb egyedülálló szülőket, dr. Sára Botond józsefvárosi polgármesterrel és Novák Katalin államtitkárral.

Dugig megtelt az Üllői úti Egyszülős Központ hatalmas, tágas épülete minap a Danone Páratlan Szülő-díj-átadó ünnepségen. A központ átlagos napokon is egyre forgalmasabb, hiszen kávézóval, játszóházzal, szolgáltatásokkal, programokkal, tanácsadással és közösséggel segítik azokat a családokat, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Egy év alatt 4500 családnak segített a központ kilenc munkatársa és hetven önkéntese.


Nagy Anna az Egyszülős Központ vezetője

– A legfiatalabb anyukánk 16 éves, két kisgyerekkel, a legidősebb 88, ő dédszülőként nevel egyedül. A leggyakrabban krízishelyzetben történő segítségért keresnek meg minket, például jogi tanácsadásért. Rendkívül népszerű a táborozás és üdülés, pillanatok alatt betelnek a helyek, és óriási élményekről számolnak be a családok – tudtuk meg Nagy Annától, az Egyszülős Központ vezetőjétől az intézmény születésnapján.

Az ünnepségen Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára adta át az első helyezettnek járó díjat. Dr. Makó Klaudia két gyermeket nevel egyedül, ügyvédként pedig ingyenes jogi tanácsadással rendszeresen segíti egyedül nevelő szülőtársait.


– Az egyedül nevelés legnehezebb része, hogy újra és újra el kell magyaráznom, hogy egyedül vagyok a gyerekekkel. Nehéz programot egyeztetni, így nem könnyű fönntartani a baráti kapcsolatokat, pedig csak arról van szó, hogy kétszer annyi feladatom van, és mindent egyedül szervezek és tartok fejben. Itt azért jó, mert nem kell magyarázkodnom – mondta a Lokálnak Klaudia. A díjat olyanoknak ítélik oda közönségszavazatok alapján, akik amellett, hogy sokat tesznek más egyszülős családokért, maguk is egyedül állnak helyt szülői szerepben.

A Páratlan Szülő-díjat Demeter Lívia gyógypedagógus, négygyerekes anyuka vehette át Sára Botondtól, a VIII. kerület polgármesterétől. A Danone különdíját Seres Edina textilművész kapta.

Segít a kormány

– Az Egyszülős Központ nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is szinte egyedülálló. Olyan találkozási pont, olyan közösségépítési lehetőség, ahol azok, akik egyedül nevelik gyermekeiket, választ kaphatnak a különböző kérdésekre, jogi segítséget nyújtanak nekik, beszélgethetnek egymással, kötetlenül együtt lehetnek – nyilatkozta lapunknak Novák Katalin, hozzátéve, hogy az egyszülős családok nincsenek egyedül, kormányzati segítségre is számíthatnak. Július elsejétől csokkölcsönt igényelhetnek használt lakásokra, autóvásárlási támogatást kaphatnak a nagycsaládosok, valamint januártól a nagyszülői gyedet is igénybe vehetik. Az Erzsébet-táborokban külön helyet biztosítanak az egyszülős családok gyermekei számára, illetve az egyszülős családok előnyt élveznek a bölcsődei felvételinél.

 

Világszinten is egyedülálló

Az Egyszülős Központban hétféle tanácsadást kaphatnak a szülők, öt személyes és két online klubhoz csatlakozhatnak. Létrejött egy közel ezer tagot számláló csereberecsoport, ahol játékokkal, bútorokkal segítik egymást a szülők, valamint egy  577 fős utazós csoport, ahol közös programokhoz alakulnak közösségek.

A központban van játszóház, kávézó, közösségi tér, ahová az elszigetelődés elkerülése érdekében járhatnak a gyereküket egyedül nevelők.

Az intézmény bemutatkozott az ENSZ-ben, Varsóban, Berlinben, és jövőre az európai családszervezetek szövetsége, a COFACE a központban tartja az egyszülős családokról szóló szakértői konferenciáját. Az Egyszülős Központ mintájára készül Pozsonyban az ottani szervezet, és New York-i bemutatkozása alapján mutatják be az egy szülőség kérdését a kanadai honatyáknak.

Az eltelt egy év alatt megkapták Az év közösségi tere különdíját, a Highlights of Hungary különdíját, Nagy Anna, a központ vezetője Az év női vállalkozója díjban részesült, és a központot jelölték a 2019-es Média Építészeti Díjára.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek