2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld

Ellenzéki roncsderbi: így végezné ki Gyurcsány az MSZP-t

Az M1 Szemtől szembe című műsorának vendége volt Farkas Örs és Deák Dániel politikai elemzők, akik az ellenzéki roncsderbiről és az egymást folyamatosan átverő politikusok abszurd összefogási kísérleteiről beszéltek.

Jól látható, hogy szinte egymás torkának ugrottak a pártok, nem szégyellik egymást szidni és kritizálni, egymás jelöltjeit alkalmatlannak nyilvánítani, és nem szégyellik – például Gyurcsány Ferenc esetében – egymást átverni, és nem betartani a megkötött megállapodásokat – sorolta Farkas Örs politikai elemző. Hozzátette, egyetért az egyik sajtóorgánumban megjelent megfogalmazással, mely szerint napjainkban egy „ellenzéki szappanopera zajlik” – számol be az Origo.


A Demokratikus Koalíció (DK) egyértelműen átvette a vezető szerepet a baloldalon– közölte Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A vezető elemző felidézte, hogy Gyurcsány már MSZP-s korszakában is elégedetlen volt a pártjával és igyekezett volna valamilyen változást elérni. Deák szerint nem meglepő, hogy az EP-választás eredményeképp a második legerősebb párt saját jelöltet állított az ellenzéki roncsderbire. Bebizonyosodott, hogy azok az alkuk és ígéretek, amiket a pártok egymás között kötnek, semmit sem érnek – tudatja a portál.


A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, hogy soha nem volt ilyen éles üzengetés az ellenzéki térfélen, annak ellenére, hogy többször is a közös összefogást és együttműködést hangoztatták. Hozzátette, az ellenzéki pártok közötti gyűlölet azt üzeni a választók felé, hogy ezek a pártok képtelenek együttműködni egymással. Azaz bármilyen megkötött alku és ellenzéki összefogás pillanatok alatt megbomlik, így talán elmondható, hogy az ellenzéki politikusok jelenleg jobban gyűlölik egymást, mint a kormánypártokat – írja az Origo.

Farkas Örs szerint Gyurcsány jelenleg az MSZP kivégzésén dolgozik, amihez az ellenzéki sajtó is asszisztál. Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc kihasználja, hogy most már papíron is ő a legerősebb vezető a baloldalon, és könyörtelenül le fog számolni azokkal a politikai ellenfeleivel, akik egyébként ugyanezt nem tették meg vele akkor, amikor vélhetően ők voltak erősebbek – fűzte hozzá.

Deák Dániel azt mondta, azért is esett az MSZP-re a DK választása, mert jelenleg a szocialisták bizonyulnak a párt legnagyobb ellenfelének. Az MSZP ugyanis vezető erőnek számított 2014-ben az ellenzéki oldalon, és még a 2018-as kutatások is azt mutatták, hogy megelőzi a Demokratikus Koalíciót. Ezért Gyurcsány Ferenc a legerősebb párttal kezdi, mert utána már az LMP vagy akár a Jobbik legyőzése kisebb „harc” lehet – jegyezte meg.

Az elemzők szerint Gyurcsány csapdát állított az MSZP-nek, amibe önként besétáltak, és nem vették észre, hogy a bukott miniszterelnök már jó néhány lépéssel előttük jár. A szocialisták rossz szereplésével elérték, hogy a DK átvette a vezetést, az irányítást az ellenzéki oldalon – közli az Origo.

A portál beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc a májusi európai parlamenti választás után elérkezettnek látta az időt az MSZP bekebelezésére és gátlástalanul felrúgta a korábban megkötött ellenzéki megállapodást. Ezzel régi és nagyon mély sebeket tépett fel, valóságos háború indult meg a két párt között.  Az MSZP és a DK politikusai egyre durvábban üzengetnek egymásnak. Közben azonban kiderült, hogy Karácsony Gergely már korábban is példátlan módon megalázkodott Gyurcsány előtt, hogy megkapja a bukott miniszterelnök támogatását. Még azt is vállalta, hogy nem kampányol a saját pártszövetsége mellett az uniós választáson, sőt, azt is, hogy lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről. Karácsony annyira mélypontra jutott, hogy a Facebookján már azzal kampányolt, mennyit kell innia, hogy kibírja Gyurcsányt. Ezzel arra a 2014-es nyilatkozatára utalt, amelyben azt mondta, több Unicumot is meg kellett innia, hogy elfogadja Gyurcsányt az ellenzéki összefogásban. Gyurcsány most kétségkívül durva bosszút állt Karácsony akkori megszólalásáért.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek