EUR: 323,46 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Életmód

Ételintolerancia vagy allergia?

Az ételintolerancia nemcsak a visszatérő hasfájás, étvágytalanság vagy székelési gondok, hanem az ekcéma, fejfájás, figyelemzavar, hiperaktivitás hátterében is meghúzódhat a gyerekeknél. Az ételintolerancia okozta panaszok nem igényelnek gyógyszeres kezelést, megfelelő diétával a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők.

– A tejtermékeken és a gabonaféléken túl az ember akár egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre, ritkábban húsokra is érzékeny lehet, emellett pedig az élelmiszeriparban gyakran használt adalékanyagok is okozhatnak panaszokat – magyarázta dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke. – Hasfájós, fejfájós, ekcémás, bőrkiütésekkel küszködő gyerekeknél viszonylag hamar felmerül, hogy az étrenddel is gond lehet, ám ételintoleranciára lehet gyanakodni akkor is, ha nem találják az okát a krónikus fáradékonyságnak, figyelemzavarnak, hiperaktivitásnak vagy akár a gyermekkori elhízásnak – tette hozzá Takáts Alajos. Az ételallergia és -intolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran – tévesen – szinonimaként használják a két fogalmat. Azonban a kettő egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű. Ha valaki olyan táplálékokat fogyaszt, amelyekre nem allergiás, hanem érzékeny, a tünetek nem azonnal alakulnak ki, ezért sokszor nem feltételeznek összefüggést az étrend és a panaszok között. Az allergiavizsgálatok az ételintolerancia kimutatására nem alkalmasak. Az allergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli, és elkezd ellenanyagokat termelni. Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, amikor egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. A legfontosabb különbség az ételintolerancia és -allergia között, hogy míg az előbbi esetében az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem feltétlenül okoz tüneteket, addig az utóbbi esetében kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki.


Kapcsolódó Cikkek

 • Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  A műanyagok olyan mértékben átszőtték mindennapjainkat, hogy már észre sem vesszük őket. Kényelmes. Olcsó. Kikerülhetetlen. A szomorú igazság azonban az, hogy az általunk használt műanyagok több mint 70 százalékát nem hasznosítjuk újra, és nagy részük végül az óceánokban vagy folyókban végzi.

 • Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

 • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • Elő a turmixszal! 

  Elő a turmixszal! 

  A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?