EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

Feldúlták a románok a magyar temetőt

Nem jelent meg pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a román nagykövet, akit a székelyföldi, úzvölgyei katonatemetőnél történtek miatt rendeltek be. A brutális támadást egy magyar veterán katona is végignézte, aki szégyennek nevezte az eseményeket.

A hétvégén tüntetést szerveztek a budapesti román nagykövetség elé, miután a múlt héten döbbenetes dolgok történtek a székelyföldi úzvölgyei katonatemetőben.


Az ott készült felvételek tanúsága szerint a zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élőláncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak. A felajzott tömeg kövekkel dobálta a magyarokat, illetve botokkal és zászlórudakkal bántalmazták az embereket. A románok végül bejutottak a temetőbe, megrongálták a bejáratnál lévő székely kaput, majd a sírokat is.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki, és emlékművet állított az úzvölgyei első világháborús magyar sírkertben. A román rendőrség rongálás miatt kezdett vizsgálódni.


Az esetet követően a magyar kormány tiltakozó jegyzéket nyújtott át a román kabinetnek, a külügyminisztérium pedig bekérette a budapesti román nagykövetet, de a diplomata nem jelent meg. Ez a diplomáciában példátlan.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor a román belügyminiszter és Hargita megye prefektusának lemondását követelte. A pártelnök szerint a rendőrök vagy nem akarták, vagy nem tudták megakadályozni a kegyeletsértést, de mindkét esetben óriási a baj.

Áder János köztársasági elnök a csíksomlyói búcsút követően kegyelet- és törvénysértőnek, a nemzetközi megállapodást sértőnek, valamint mélységesen erkölcstelennek nevezte a történteket.

A hétvégén kiderült, hogy a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyei temető, Szijjártó Péter külügyminiszter mindezt tudomásul vette.

Úzvölgyei veterán: A barbár nép reánk támadt

– Úgy tűnik, a barbár nép reánk támadt erősen. Ez szégyen-gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, a magyarokkal. (…) Ezt a temetőt mi alkottuk, mi csináltuk, mi megjavíttattuk. (…) A fecskefészekbe a veréb beül, pontosan azt csinálta! Beült a fecskefészekbe a román! – nyilatkozta az azonnali.hu-nak az utolsó úzvölgyei veterán, a 95 éves Bartha Mihály. Szerinte az is hazugság, hogy a temetőben akár egyetlen román katona is el van temetve.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Továbbra sem találják azt a férfit, aki három nappal ezelőtt feltételezhetően a Loire folyóba esett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, amikor a rendőrség a Zene Ünnepe végén vitatott módon feloszlatta a bulizó fiatalokat.

  • A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a múlt héten a Mars légkörében a NASA Curiosity nevű marsjárója, a hétvégén megismételt mérések azonban kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszintnél – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfő este.