EUR: 361,21 Ft
CHF: 340,77 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Külföld

Hungary Helps: Magyarország segít

Az üldözött keresztények száma világszerte eléri a 245 milliót, hívta fel a figyelmet Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára.

A magyar kormány a világ közömbösségével és a politikai korrektséggel szembemenve zászlajára tűzte a keresztény hitük miatt üldöztetést szenvedők ügyét. A Hungary Helps Program alapelve, hogy helyben kell segítséget nyújtani, nem a bajt idehozni. Ennek szellemében a magyar támogatásnak köszönhetően egy teljes város épült újjá Észak-Irakban, amelyet a helyiek hálából „Magyarország lányaként” emlegetnek.


Magyarország kiáll az üldözött keresztények mellett – Azbej Tristan személyesen vitte el az üzenetet Nigériába

– A világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, ezt a magyar kormány felismerte. Mi azt is ki merjük mondani, hogy keresztény ország vagyunk, amelyet egy kereszténydemokrata kormány vezet. Erkölcsi kötelességünknek érezzük azt, hogy ha a legüldözöttebb vallás a keresztényeké, akkor mi mutassunk példát azzal, hogy programot működtetünk a megsegítésükre – magyarázta el a program mögött húzódó elveket lapunknak Azbej Tristan államtitkár.

– A világon legalább nyolcvan olyan ország van, ahol csorbul a keresztények lelkiismereti és vallásszabadsághoz való joga. Vannak olyan régiók a világon – Közel-Kelet, Nyugat-Afrika –, ahol kifejezetten keresztényellenes népirtás zajlik – mondta a politikus, akitől megtudtuk, hogy alapvetően két ideológiai és politikai motiváció próbálja cáfolni a keresztényüldözés tényét: az egyik az úgynevezett neoliberális politika, amely erőszakos vallásnak kísérli meg beállítani a kereszténységet.


– A másik ok a muzulmán országok hozzáállásában gyökerezik. El kell mondani, hogy a muzulmán országok többségében nem üldözik, hanem védik a keresztényeket, de amikor ez a téma felmerül, egyfajta zsiványbecsületből vagy inkább zsiványbecstelenségből nem engedik, hogy ez megfelelő súlyt kapjon – beszélt a valóságról Azbej Tristan.

Újra benépesült az iraki keresztény falu

Első áldozók Tell Aszkuf újjáépített templomában

– Irakban egy egész települést sikerült megmenteni. Tell-Aszkuf várost 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam, emiatt az ott élő 1300 keresztény családnak el kellett menekülnie. A Hungary Helps Program adományából az ottani káld katolikus egyház elérte, hogy újjáépült a település, és az 1300-ból 1000 család visszatérhetett a városba. Ez mutatja azt, hogy nemzetközi összevetésben egy kisebb ráfordítással is jelentős eredményeket lehet elérni,  helyben tudjuk tartani az embereket és méltó életet biztosítani nekik – mesélt az egyedülálló sikertörténetről a programot vezető államtitkár, aki Nigériába is elutazott, hogy a Boko Haram terrorszervezet áldozatain segítsen.

Első áldozók Tell Aszkuf újjáépített templomában

 

– Észak-Nigériában a Boko Haram és dzsihadista törzsek terrortámadásokat hajtanak végre keresztények ellen. Amikor megérkeztünk, megkérdeztem, amit mindig szoktunk: ha tudunk, miben segítsünk? A helyi püspök azt válaszolta, hogy minden anyagi támogatás elkél, hiszen a terroristák több ezer árvát hagytak maguk után. De az, hogy eljött hozzájuk a fehér ember „Nyugatról”, hogy feltegye ezt a kérdést, számukra mindennél többet jelent – fogalmazta meg a Hungary Helps Program valódi küldetését Azbej Tristan.

Magyarország kiáll az üldözött keresztények mellett – Azbej Tristan személyesen vitte el az üzenetet Nigériába

 

Az USA is példaértékűnek tartja

MTI/Koszticsák Szilárd

– Az Egyesült Államok kormányzata érdeklődött a programunkról, majd Mike Pence alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok az üldözött keresztényeket megsegítő programot indít magyar mintára. Tavaly decemberben aláírtuk az együttműködési megállapodást az Egyesült Államok Fejlesztési Ügynöksége, a USAID és a Hungary Helps Program között. Azóta Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Donald Trummpal, az Egyesült Államok elnökével, és megbeszélésükön ugyancsak szóba került Magyarországnak az üldözött keresztények érdekében végzett munkája, amelyről elismeréssel beszélt az amerikai vezető. A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

Kapcsolódó Cikkek