EUR: 323,55 Ft
CHF: 292,04 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Életmód

Hurrá, itt a koviubi szezonja!

Ahogy berobban a nyár, elkezdődik a kovászos uborka „diadalmenete”. Szinte nincs olyan déli fekvésű terasz, erkély vagy konyhaablak, ahol ne állna egy minimum háromliteres dunsztosüvegben az uborka, a nap felé fordítva.

A kovászos uborka készítésénél abban nincs vita, hogy só kell hozzá, és meleg, innentől azonban elszabadul a fantázia, jönnek a tuti tippek: van, aki a fehér kenyérrel való lefedésre esküszik, más a krumpliban vagy a rozsos kenyérben látja a titkot. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy tormával vagy kaporral bújtassuk, de a zamat felelőseként az erős paprika, a meggylevél, a gyömbér, a vaszabi, a szőlőfürt, a fehérbor és a szőlőlevél is felmerül.


A klasszikus

Hozzávalók: 2,5 kg kovászolni való uborka, 6 dkg só, 2 csokor kapor, 25 dkg kenyér, 1 fej fokhagyma, 2 l meleg víz


Elkészítés:  Az uborkákat beáztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljük, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalukat, így jól átjárja azokat a sós víz. Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literes befőttesüvegbe, rádobáljuk a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakjuk a másik csokor kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel, úgy, hogy teljesen ellepje az uborkákat, majd rátesszük a kenyeret. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig ott hagyjuk. Ha elég érett, és jól átjárta a sós lé az uborkát, leszedjük róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat kisebb befőttesüvegekbe vagy műanyag dobozba tesszük, egy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és a fokhagymákat is rádobáljuk.

Profimedia, Depositphotos Inc.

 

A sváb

Hozzávalók: 2-3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2-3 nagyobb burgonya, só, víz

Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, négybe vágjuk, úgy, hogy az egyik végétől kezdve félig bevágjuk hosszában, majd a másik végénél ugyanígy járunk el. Ezáltal 4 részre lesz vágva az uborkánk, de egyik végén sem esik szét. A krumplikat megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Az 5 literes üveg aljára rakjuk a krumpli és a kapor felét, rá sorba állítva az uborkákat, majd a tetejére a megmaradt kaprot, fokhagymát, krumplit. A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, langyosra hűtjük, ráöntjük az uborkákra, kistányérral letakarjuk, és kitesszük a napra. A kovászos uborka krumplival érlelve gluténmentes. Pár nap múlva fogyasztható. Ekkor kiszedjük a krumplikat, és saját levében a hűtőben tároljuk. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, lehűtve akár ivóléként is fogyasztható.

Profimedia, Depositphotos Inc.

A pikáns

Hozzávalók: 3 kg kisebb kovászolni való uborka, 25 dkg éretlen, de már nagy bogyójú szőlő fürtökben, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevél, 1 csokor kaporzöld, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál só

Elkészítés: Előkészítünk egy 5 literes uborkásüveget. Az uborkát és a szőlőt is megmossuk, a szőlőt kis fürtökre vágjuk, és megmossuk. A már egészen tiszta szőlőt, szőlőlevelet lecsöpögtetjük. A kaprot megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdenként két-három részre vágjuk. Az üveg aljára szórjuk a lisztet és a sót, és sorban beállítjuk az uborkákat. Közé szórjuk a szőlőfürtöcskéket, a kaporszálakat és a fokhagymát, a tetejére tesszük a leveleket. Az üveget hideg vízzel megtöltjük a háromnegyedéig, és a tetejére kis tányérkát vagy alufóliadarabot helyezve napos helyre tesszük. Három-négy napig érleljük, majd lekötjük. A leve zavaros lesz, mint általában a kovászos uborkának. Elképzelhető, hogy az uborka érés közben kiforr, ezért tegyünk az üveg alá egy mély tálat. A forrás később abbamarad. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, a levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve hűtőszekrényben tároljuk.

Kapcsolódó Cikkek